Doorgaan naar artikel

'Armlastige' architect moet 2,5 miljoen aftikken

Inhoudsopgave

Om zijn ex na de scheiding niet te veel te hoeven betalen deed een beroemde Maastrichtse architect het voorkomen alsof hij privé en zakelijk in een moeilijke financiële situatie zat. De rechter trok dat in twijfel. Volgens de rechter had de architect op geen enkele manier aannemelijk gemaakt dat hij en zijn bedrijf in een financiële noodsituatie zaten.

De architect en zijn vrouw waren sinds 1991 met elkaar getrouwd. Dat huwelijk liep in 2019 spaak. Recent verzocht de vrouw bij de rechter haar ex-man te veroordelen tot betaling van 2,5 miljoen euro als voorschot op de uiteindelijke verrekening van hun bezittingen. In totaal wil de vrouw meer dan 5,4 miljoen euro van haar ex.

Panden
Voor de rechtbank verklaarde de architect dat de financiële situatie van hem en zijn onderneming uitermate zorgwekkend was en dat hij bij betaling van 2,5 miljoen euro aan zijn ex in een financiële noodsituatie terecht zou komen. Volgens de vrouw valt het wel mee met de financiële positie van haar ex. Het echtpaar had toen ze nog getrouwd waren verschillende panden in Maastricht, Japan, Spanje, de Verenigde Staten en Zürich. Als haar ex al in problemen zou zitten komt dit omdat hij de panden wil aanhouden en niet zoals meermaals door de vrouw is voorgesteld wil meewerken aan de verkoop van panden die volgens haar een waarde hebben van zeker vijf miljoen euro.

Chicago
De vrouw wees de rechtbank er op dat de man inkomsten heeft uit zijn internationaal architectenbureau, uit een hoogleraarschap in Chicago, een AOW-uitkering en een luxueus leven leidt, waarbij hij wekenlang in Zwitserland verblijft, een butler heeft en afgelopen jaar een stuk grond in Italië kocht. Ook zou hij veel kunst kopen.

De rechtbank ging met haar mee en vond dat de man niet aannemelijk had gemaakt dat de situatie penibel zou zijn. In een eerdere rechtszaak wilde de man een beperking van de verrekenplicht. Hij wees op het feit dat zijn architectenbureau uitsluitend om zijn persoon draait en volledig van hem afhankelijk is. Hij is de creatieveling die beroemde ontwerpen heeft gemaakt, naam heeft gemaakt en faam heeft verworven. Om die reden komen opdrachtgevers op hem af. Hij moet in staat blijven om de onderneming voort te zetten, zodat er voldoende liquiditeit is om de continuïteit van de onderneming niet in gevaar te brengen, zo betoogde hij eerder voor de rechter.

Voorschot
In het vonnis bepaalde de rechtbank dat de architect binnen drie maanden 2,5 miljoen euro aan zijn ex-vrouw moet betalen als voorschot op de uiteindelijke verrekenvordering. Er loopt nog een bodemprocedure, waarvan de zitting later dit jaar is.

De advocaat van de vrouw, mr. R. Tuinstra, wil verder geen reactie geven op de uitspraak. “Een advocaat is gehouden tot geheimhouding en vertrouwelijkheid”, laat hij per e-mail weten. De advocaat van de architect kon wegens vakantie geen reactie geven.

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden