Inhoudsopgave
D66 doet zijn naam alle eer aan: bij de democraten wordt ook de lijsttrekker voor Maastricht gekozen door de 200 leden van de afdeling Maastricht-Heuvelland. Daar kunnen andere partijen nog wat van leren. Deze keer ligt een mooie keuze voor bij D66: wordt het Johan Pas of Marlou Jenneskens? Woensdagavond gaan de twee al voor de eerste keer met elkaar in debat in het Trefcentrum in het Wittevrouwenveld.
John Pas, beter bekend als De Lange. Altijd en overal aanwezig in de stad. Of het nu bij MVV is, bij de Stadsprocessie of gewoon 's avonds laat in het uitgaansleven. Altijd benaderbaar voor iedereen. Een vriendelijke reus.
Als wethouder onderwijs heeft Pas het uitstekend gedaan. Zijn grote verdienste is dat hij twee grote huisvestingsplannen voor zo ongeveer alle scholen in Maastricht met succes door de raad heeft geloodst. Investeringen in het voor D66 heilige onderwijs voor een slordige 210 miljoen euro. Daarmee is zijn wethouderschap ook al ruim een jaar voor de afloop van deze zittingsperiode zonder meer succesvol te noemen. Twee D66-voorgangers op de wethouderspost onderwijs lukte het niet om die huisvestingsplannen door de raad te krijgen. Die prestatie zou best wel eens beloond kunnen gaan worden door de leden. Bovendien: Pas kent het dossier als geen ander, wat ook de komende jaren een grote pré is in de uitvoering.
Bij de vorige verkiezingen voor het lijsttrekkerschap van de partij namen zo'n honderd D66-leden de moeite te stemmen. Zestig procent stemde op Pas, de overige stemmen waren voor twee andere kandidaten onder wie Guido Mertens, de huidige fractievoorzitter, de come back-kid van D66. De twee andere kandidaten kregen allebei eenvijfde van de stemmen.
Marlou Jenneskens (33) heeft nog geen lokale, maar wel al stevige provinciale politieke ervaring opgedaan als fractievoorzitter van D66. Jenneskens is slim, kan haar zegje goed doen en begrijpt het politieke spel. Ze kent het gouvernement van binnen en dat is ook voor politiek Maastricht handig. Ze is bevlogen, getuige ook haar enthousiaste brief aan de leden van D66 en aan de burgers van Maastricht. En Jenneskens is vrouw: vrouwen die kieslijsten aanvoeren doen het vaak goed, net als de vrouwen die tweede op een kieslijst staan achter een mannelijke kandidaat.
Jenneskens heeft ten opzichte van Johan Pas een nadeel. En dat is dat De Lange de afgelopen jaren een bekend figuur is geworden in Maastricht. Insiders van D66 zeggen dat het een spannende strijd om het lijsttrekkerschap kan worden. Zowel Pas als Jenneskens liggen goed bij de leden. Voor Pas is het ook spannend: ervan uitgaande dat D66 zijn vier zetels weet te behouden, is de kans groot dat de partij weer deel van de volgende coalitie wordt. En dan ook weer een wethouder mag leveren. Pas wil graag verder als wethouder, Jenneskens wil haar liefde voor de stad, voor onderwijs en jeugd ook het liefst als wethouder vormgeven. Aan ambitie geen gebrek.
Voor de zomer - eind juni - wordt duidelijk wie de leden aanwijzen als lijsttrekker. Die strijd levert alvast veel free publicity op. Dat is al de eerste winst voor de partij.

