Doorgaan naar artikel

Een ambtelijke verschrijving met grote gevolgen

Achter de Oude Minderbroeders, gefotografeerd in 1962. In deze straat overleed in 1869 Nicolaas Mordant, weduwnaar van Anna Kleijn. Beeld: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Inhoudsopgave

De namen Ben Mordang en Roger Mordang zijn niet onbekend in Maastricht. Bij Ben, en ook bij diens zoon Louis, kun je terecht als je een woning wil verkopen of kopen, terwijl Roger het financieringstraject van de aankoop of verbouwing van je woning begeleidt. Regelmatig wordt de vraag gesteld of Ben en Roger familie van elkaar zijn. Ik dook in de geschiedenis van deze Maastrichtse familie, en ontdekte dat nagenoeg alle, maar waarschijnlijk zelfs alle, Maastrichtenaren met de familienaam Mordang afstammen van de ongehuwde breister Anna Mordant, die in 1848 op zeventigjarige leeftijd in de Plankstraat overleed.

De Plankstraat in het jaar 1956. In 1848 overleed in deze straat Anna Mordant, de stammoeder van de Maastrichtse familie Mordang. Beeld: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Een buitenechtelijke zoon
We gaan terug naar het jaar 1822. Maastricht is dan de hoofdstad van de in 1815 tot stand gekomen provincie Limburg in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Als koning Willem I er niet persoonlijk een stokje voor had gestoken, was de provincie zelfs vernoemd naar de stad Maastricht. Alle Limburgers zouden dan tegenwoordig Maastrichtenaren zijn geweest. In dat jaar 1822, op 4 juli om precies te zijn, stond de dagloner Nicolaas Mordant samen met zijn verloofde, de dagloonster Anna Kleijn, voor de ambtenaar van de burgerlijke stand van de stad Maastricht. Zij waren allebei tweeëntwintig jaar oud. Ondanks dat op die dag hun huwelijk werd voltrokken, waren zij reeds bijna een jaar eerder, op 2 augustus 1821, de ouders geworden van een dochtertje dat de namen Maria Joanna had ontvangen.

Het jonge ongehuwde koppel woonde toen in de Helstraat, de straat die in 1926 een nieuwe naam kreeg: Sint Bernardusstraat. Nicolaas Mordant was geen geboren Maastrichtenaar. In 1799 was hij in Herstal (tegenwoordig gelegen in de Belgische provincie Luik) ter wereld gekomen als buitenechtelijke zoon van Anna Mordant, zelf een dochter van het echtpaar Etienne Mordant en Marie Bouhy. Hoe en wanneer Nicolaas en zijn moeder in Maastricht terecht zijn gekomen, is (nog) onbekend. Anna Kleijn, de bruid van Nicolaas, was wel een Maastrichtse. Zij was in het jaar 1800 geboren in de (Maastrichter) Grachtstraat. Haar ouders waren Jan Hendrik Kleijn en Maria Helena Roberts.

Via de Helpoort werpen we een blik in de Sint Bernardusstraat. Tot 1926 droeg deze straat een andere naam, namelijk Helstraat. In 1821 woonde het jonge ongehuwde koppel Nicolaas Mordant en Anna Kleijn in de Helstraat. De foto werd aan het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw gemaakt. Beeld: Public Domain, Wikimedia Commons

Van Mordant naar Mordang
De kinderen uit het huwelijk Mordant-Kleijn kregen van de Maastrichtse ambtenaar van de burgerlijke stand allemaal keurig de familienaam Mordant. In het jaar 1824 ging het echter één keer mis. Nicolaas en Anna bevonden zich toen tijdelijk in Mechelen-aan-de-Maas, op dat moment net zoals Maastricht een onderdeel van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Waarschijnlijk verbleef het echtpaar daar in verband met het werk van Nicolaas. Op 10 mei van dat jaar beviel Anna Kleijn van een zoon die de naam Josephus ontving. De familienaam Mordant werd blijkbaar niet goed verstaan door de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Mechelen-aan-de-Maas, waardoor hij als familienaam noteerde: Mordang. Op die dag werd de familienaam Mordang ‘geboren’. Het echtpaar Mordant-Kleijn zou op diverse adressen in Maastricht wonen, waaronder de Houtmaas, waar Anna Kleijn in 1855 overleed, en Achter de Oude Minderbroeders, waar Nicolaas Mordant in 1869 zijn laatste adem uitblies. 

Een meisje uit ‘Kirchroa’
Josephus Mordang, de zoon van Nicolaas en Anna met de ‘foutieve’ familienaam, werd uiteindelijk verliefd op een meisje uit Kerkrade. Op 15 oktober 1856 trouwde hij als tweeëndertigjarige dagloner te Maastricht met de bijna zevenentwintigjarige in Maastricht woonachtige dienstmeid Anna Catharina Crings. De bruid was in 1829 in Kerkrade geboren als dochter van Willem Jozef Crings en Helena Kuppers. Toen het huwelijk voltrokken werd, was de bruid al hoogzwanger. Op 3 januari 1857, minder dan drie maanden na het huwelijk, beviel zij op het adres Bogaardenstraat 6 reeds van hun eerste kind. Dit kind werd vernoemd naar grootvader Nicolaas Mordant. Nicolaas Mordang, de kleinzoon van Nicolaas Mordant, zou op 16 juli 1879 trouwen met Anna Sophia Hubertina Anten, die in 1857 op het adres Capucijnenstraat 26 ter wereld was gekomen. Zij werden de overgrootouders van makelaar Ben Mordang, en daarmee dus de betovergrootouders van makelaar Louis Mordang. 

Financieel adviseur Roger Mordang stamt op zijn beurt af van een jongere broer van Nicolaas Mordang (de overgrootvader van Ben Mordang), namelijk de op 3 april 1863 in de (Maastrichter) Grachtstraat geboren Arnoldus Jozef Mordang. Op 3 februari 1886 trouwde Arnoldus Jozef Mordang te Maastricht met de in de gemeente Oud-Vroenhoven geboren Maria Elisabeth Speetjens, dochter van Johannes Speetjens en Rosalia Visschers. De bruidegom was op dat moment glasblazer van beroep. Na hun huwelijk gingen zij wonen in de Sint Antoniusstraat, de huidige Sint Teunisstraat. 

Een schematisch overzicht van de verwantschap tussen Ben Mordang (links) en de vader van Roger Mordang (rechts), gemaakt door Stefan Vrancken. De overgrootvader van Ben was een broer van de betovergrootvader van Roger.

Conclusie
Als je in Maastricht iemand tegenkomt die de familie Mordant draagt, dan is die persoon zo goed als zeker verwant aan iemand die Mordang heet. De eenmalige verschrijving in de geboorteakte van 1824 heeft grote permanente gevolgen gehad. Voor zover ik kon nagaan, heeft nooit een lid van de familie Mordang geprobeerd om de familienaam te wijzigen naar Mordant, de oorspronkelijke schrijfwijze.

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden