Doorgaan naar artikel

Goed Fout: De Zeven Hoofdzonden in beeld

Pieter van der Heyden naar Pieter Bruegel I, Wellust / Luxuria, 1558, gravure, 226 x 295 mm. Collectie Rijksmuseum, Amsterdam, Schenking van P.C. van Kerckhoff, Den Haag. Foto Rijksmuseum, Amsterdam. 

Inhoudsopgave

Stap in Bruegels tijd met de blik van nu. Zie hoe het kwaad verbeeld werd tussen 1450 en 1650 en ontdek hoe actueel de zonden ook vandaag de dag nog zijn. 

De Zeven Hoofdzonden
Ieder mens worstelt met het kwaad. Of het nu gaat om een innerlijke strijd of om een tastbare verleiding. En iedereen heeft wel een beeld van wat goed, of juist ondeugend en zondig is. Toch kan bijna niemand de hoofdzonden uit de Westerse Christelijke traditie zomaar allemaal opnoemen. Het gaat om: Hoogmoed, Gierigheid, Afgunst, Woede, Gulzigheid, Lust en Luiheid. Alle slechtheid, dwaasheid en overtredingen tegen goddelijke of morele wetten zijn bij deze ‘magische zeven’ onder te brengen. 

Bruegels tijd
In de ‘lange zestiende eeuw’ stonden de zonden vol in de belangstelling. Religieuze en politieke spanningen, gewelddadige conflicten, epidemieën en zelfs het weer – het hoogtepunt van de Kleine IJstijd – brachten in de Nederlanden en directe omgeving een stroom aan voorstellingen van het kwaad met zich mee. De zeven hoofdzonden waren in die tijd een populair thema voor kunstenaars en publiek. In deze tentoonstelling zie je de vele verschillende verbeeldingen: van verzamelaarsstukken tot goedkope verbruikskunst. Het middelpunt is de beroemde prentreeks De Zeven Hoofdzonden van Pieter Bruegel de Oude uit 1558. Hoe beeldden hij en zijn tijdgenoten de hoofdzonden uit?

In de spiegel kijken
Welke vorm nemen onze zonden nu aan? Ook dat komt aan bod in Goed Fout: De Zeven Hoofdzonden in beeld. Volstaan de christelijke Zeven Hoofdzonden nog wel voor de door de mensheid veroorzaakte problemen van vandaag- van #metoo tot klimaatproblematiek? Of moeten we verder kijken? Ook in andere eeuwenoude religies en culturen hebben zonden een plaats gekregen. Zoals bijvoorbeeld in het boeddhisme waar de zonde van het ‘Wegkijken’ de belangrijkste is. Is dat wellicht een achtste hoofdzonde van nu en is die herkenbaar voor jou?

Goed Fout: De Zeven Hoofdzonden in beeld is te zien tot en met 12 januari 2025.

Meer informatie HIER

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden