Doorgaan naar artikel

Hagenaar, Friese en Duitser benoemd als burgerraadslid

Raadsnestor Jan Janssen, Anne de Graaf, Simon Wirtz (die de eed aflegt) en Leo Staal. Burgemeester Wim Hillenaar leest de eed voor.

Inhoudsopgave

Tijdens de raadsvergadering deze week zijn 3 nieuwe burgerraadsleden benoemd. De drie hebben gemeen dat ze uit alle windstreken zijn neergedaald in Maastricht en zich hier heel erg thuis voelen.

De PvdA' er Leo Staal (72), is oorspronkelijk uit Ubach over Worms, maar studeerde in de jaren zeventig in het destijds bekende en of beruchte ‘Havana aan de Waal’. In Nijmegen dus, waar hij zich verdiepte in politicologie en bestuurskunde. Na zijn studie verhuisde hij naar Den Haag, waar hij werkte bij de gemeente Den Haag en de GGD in Den Haag, later Haaglanden.

Terug naar Limburg
Sinds amper een jaar woont Leo Staal weer in Limburg en wel in Maastricht. "Mijn vrouw en ik wilden terug naar Limburg, maar dan wel naar een stad. In verhouding is Maastricht natuurlijk nog redelijk klein vergeleken met Den Haag, maar wel een stad en geen dorp. Sinds de jaren '70 ben ik lid van de PvdA. Toen wij in Maastricht kwamen wonen heb ik gelijk contact gezocht met de PvdA fractie in Maastricht. Dat beviel goed en daarop heb ik mij aangeboden als burgerraadslid. Mijn interesse ligt bij het (nog) leefbaarder en bijvoorbeeld groener maken van Maastricht”.

Mocht binnen afzienbare tijd de PvdA en GroenLinks gaan fuseren is dit voor Staal geen reden om af te haken. Hij kan wel leven met een samenvoeging.
Dat geldt ook voor Simon Wirtz.

Duitse GroenLinkser
Simon Wirtz (29) werd dinsdag beëdigd als burgerraadslid voor GroenLinks. Wirtz heeft de Duitse nationaliteit en is geboren in Düren, pakweg 40 kilometer ten zuidoosten van Ubach over Worms. Negen jaar geleden kwam hij naar Maastricht voor de opleiding European Studies. Hij is een van de 11,6% studenten die in Maastricht is blijven wonen. Momenteel loopt hij als stage bij de Provincie Limburg en is hij werkzaam bij de gemeente Beek. Een volgende stap in deze stage brengt hem binnenkort met regelmaat naar Den Haag, Brussel en Düsseldorf. Van origine is hij een SPD' er (Duitsland), maar in Nederland vond hij onderdak bij GroenLinks en koos hij niet voor de PvdA. Als er in de nabije toekomst dus een fusie komt tussen de PvdA en GroenLinks, vindt hij dit prima.

Friese dierenvriend
Het derde burgerraadslid is Anne de Graaf (29) en werd voorgedragen door de Partij voor de Dieren. De Graaf is afkomstig uit een hele andere windstreek en wel uit Friesland. Als toerist kwam zij ooit naar Maastricht en was meteen verkocht aan onze geweldige stad. Ze ging visuele communicatie studeren aan de Kunstacademie. Sinds 2017 is zij lid van de Partij voor de Dieren. Op de vraag of ze vegetariër is volgt een kleine hapering: "Nou, ik probeer het, maar eerlijk gezegd kan ik niet beweren 100% vegetariër te zijn. Ik ben mij er wel van bewust en als iedereen dat zou zijn en bijna geen vlees zou eten, dan zou dat een enorme winst zijn. Goed voor dier en milieu".

Het nieuwe burgerraadslid vindt zichzelf vooral sociaal bewogen maar koos voor de PvdD en niet bijvoorbeeld voor de SP of GroenLinks. Ze kan zich helemaal in de sociale paragraaf van de PvdD vinden en ook de standpunten rond het mileu en het dierenwelzijn.

Domeinen
Simon Wirtz en Anne de Graaf gaan zich als burgerraadslid, namens hun fractie, richten op de domeinen Sociaal en Cultuur en Economie. Leo Staal zal zich met name richten op het domein Fysiek.

Relatief weinig burgerraadsleden
Iedere partij die vertegenwoordigd is in de Maastrichtse gemeenteraad mag drie burgerraadsleden hebben, ongeacht het aantal zetels dat men heeft.
Met de beëdiging van deze drie nieuwe burgerraadsleden komt het totaal nu op 31 burgerraadsleden. Dat is een redelijk gering aantal als je bedenkt dat er in totaal, verdeeld over alle 16 fracties/partijen, plaats zou zijn voor 48 burgerraadsleden. 

Verloop
Ook is er een redelijk groot verloop. Tijdens deze coalitieperiode zijn al in totaal 66 burgerraadsleden actief geweest voor hun partij. Daarbij moet wel worden aangetekend dat sommige burgerraadsleden in de loop van de tijd zijn doorgeschoven naar het raadslidmaatschap. Burgerraadslid, Alain Garnier, is uiteindelijk zelfs wethouder voor zijn partij PVM geworden. Aan het eventueel doorschuiven naar het raadslidmaatschap is wel de voorwaarde verbonden dat men bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 op de kieslijst van zijn of haar partij stond.

Realiteitszin of luchtfietserij in raad richting 2040?
“Regeren is vooruitzien”. Een citaat dat zeker op realiteitszin en waarheid berust. Maar je kunt doorslaan. Ons gemeentebestuur denkt deze dagen na over enkele peilvoorstellen om uiteindelijk te komen tot een Omgevingsvisie 2040 voor de stad Maastricht. Is dat besturen met een vooruitziende blik of luchtfietsenrij? OPINIE Filosoferen over de
Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden