Inhoudsopgave
Of het nu over de inrichting gaat van het plan Sphinx-Noord of het centrumplan De Heeg, bijna standaard komt de Partij voor de Dieren (PvdD) met vragen over vergroening en hittestress. De PvdD vraagt voor het plaatsen van extra bomen volgens de 3-30-300 regel, wat inhoudt dat iedereen vanuit zijn raam 3 bomen moet zien staan, 30% van een wijk in de schaduw van een boom valt en vanuit elke woning op 300 meter afstand een verkoelend parkje is. Volgens de PvdD moet Maastricht een voorbeeld nemen aan Heerlen.
De gemeente Heerlen heeft natuurinclusief bouwen tot de standaard verheven. In schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders roept Jules Vaessen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Maastricht, op tot actie. “Wat in Heerlen kan, moet in Maastricht toch minstens bespreekbaar zijn.”
Urgent
Natuurinclusief bouwen betekent dat flora en fauna vanaf het eerste ontwerp worden meegenomen in bouwprojecten. Denk aan groene daken, nestkasten, het behoud van bestaande bomen en wateropvangsystemen. Het concept wordt steeds populairder als manier om zowel de woningnood, de klimaatcrisis als het verlies aan biodiversiteit aan te pakken – problemen die ook in Maastricht urgent zijn.
Noodzaak
In Heerlen is het gemeentebestuur inmiddels overtuigd van de waarde van deze aanpak. Natuurinclusief bouwen wordt daar niet langer gezien als luxe, maar als noodzaak. De gemeenteraad stelt zelfs extra middelen beschikbaar om dit mogelijk te maken. Ook wordt er gewerkt met een puntensysteem. Ontwikkelaars kunnen kiezen uit een lijst van groene maatregelen, waarmee ze een minimale score moeten behalen om hun bouwplannen goedgekeurd te krijgen.
Successen
Vaessen vraagt zich hardop af waarom Maastricht niet hetzelfde pad inslaat. “Volgens het coalitieakkoord van deze stad wil het gemeentebestuur inzetten op vergroening, klimaatmaatregelen en leefbaarheid”, zo stelt hij. “Daarnaast wil Maastricht nauwer samenwerken met de regio Zuid-Limburg. Waarom dan niet leren van de successen van Heerlen?”
Agenda
De Partij voor de Dieren wil van het college weten of het bereid is om natuurinclusief bouwen ook in Maastricht tot norm te maken. Daarbij vraagt de partij expliciet of het college dit onderwerp op de agenda wil zetten van de regio-overleggen met Heerlen en andere Zuid-Limburgse gemeenten. Ook wordt gevraagd naar de mogelijkheden voor gemeentelijke financiering en het aanvragen van subsidies bij het Rijk en de Europese Unie.
Verkoeling
Vaessen benadrukt dat een natuurinclusieve aanpak ook bijdraagt aan de visie op veerkrachtige wijken, zoals geformuleerd in het coalitieakkoord. “Groene, biodiverse wijken zijn toekomstbestendig en zorgen voor verkoeling, schone lucht en meer welzijn voor bewoners. Waarom zouden we daar niet vol op inzetten?”
Vaessen: "Heerlen laat zien dat het kan – en dat het loont. Maastricht is trots op regionale samenwerking en kijkt bewonderend naar projecten in omliggende steden. Dan is dit hét moment om die bewondering om te zetten in actie.”


