Doorgaan naar artikel

Hei Neve: geen dagbesteding, maar dagbeleving

Jean Herben speelt een partijtje biljart bij Hei Neve. Foto: Sem Augustin

Inhoudsopgave

Dagbeleving Hei Neve aan de Duitse Poort mocht onlangs haar eerste verjaardag vieren. Het is een initiatief van Thuiszorg Groot Limburg dat in 2014 werd opgericht. Bij de start werkten er alleen zzp’ers. Tegenwoordig heeft de thuiszorgorganisatie 162 medewerkers in dienst.

“We spreken ook bewust van dagbeleving in plaats van dagbesteding”, vertelt Netwerkcoördinator Dementie, Tamara Vrancken. “Wij willen onze gasten een dag bieden waar ze echt naar uitkijken en die aansluit bij ieders persoonlijke interesses en mogelijkheden. Zo is er een gast die iedere donderdag hier de auto’s poetst, dat vindt hij heerlijk ontspannend. Maar er zijn ook twee gasten die oud-docent zijn en vanuit een samenwerking met het adoptieproject van Alzheimer Centrum Limburg op maandagmorgen bij de basisschool in Wolder gaan lezen met kinderen. Meedoen in het normale leven is zo belangrijk. We hebben zelfs gasten die hier direct na binnenkomst in een relaxstoel gaan zitten en een dutje doen. Dat toont aan hoe mensen zich hier op hun gemak voelen.”

Iedere dag geopend
Hei Neve is zeven dagen in de week geopend, ook tijdens feestdagen. “De opkomst is enorm in het weekend en tijdens feestdagen, dus dat is een goede zet geweest”, zegt Tamara. “Het zijn met name die dagen dat ouderen vaak alleen zijn.” Een jaar geleden begon de dagbeleving van Hei Neve heel voorzichtig. “We waren zeven dagen geopend, maar slechts twee dagen waren bezet. Dit waren onze eerste twaalf gasten die afkomstig waren van een dagbesteding elders in Maastricht. Via mond-tot-mond reclame kwamen er steeds meer gasten. Per dag ontvangen we nu gemiddeld zo’n 23 gasten. We hebben een maximum gesteld van 25 gasten per dag. We willen namelijk aan iedereen de juiste aandacht kunnen geven.”

Tamara Vrancken. Foto: Sem Augustin

Iedereen welkom
Hei Neve wil ook graag de mogelijkheid bieden aan mantelzorgers om een moment in de avond vrij te hebben. Zo kan dat theaterbezoek of etentje een keer zonder zorgen plaatsvinden. Tamara: “Voor nu ligt hier nog geen behoefte bij de huidige mantelzorgers en gasten, maar uiteindelijk wil Hei Neve één tot twee avonden per maand op basis van inschrijving gaan realiseren. Ook buurtbewoners zijn altijd welkom. Senioren zo lang mogelijk zelfstandig thuis laten wonen, is de nieuwe norm. Dan moet je ook ontmoetingsplekken creëren. Vandaar dat iedereen bij ons welkom is. De een komt een praatje maken en de ander helpt mee met creatieve activiteiten.” Een echtpaar uit de buurt komt inderdaad binnengelopen. Eén keer per week bezoeken ze Hei Neve. “Gisteren waren we echter verhinderd, dus komen we vandaag”, zeggen ze bijna verontschuldigend.

Samen opgebouwd
Volgens Tamara is het succes van Hei Neve dat het samen met de gasten en een nieuw team van medewerkers is opgebouwd. “Deze ruimte naast het hoofdkantoor van Thuiszorg Groot Limburg kwam vrij en we hebben er samen met onze gasten invulling aan gegeven. Gasten namen spulletjes van thuis mee en wat we niet hadden, hebben we samen uitgezocht. Dan wordt het echt een plekje van jezelf. Wat ook drempelverlagend werkt, is dat we niet gekoppeld zijn aan een zorgcentrum. Hierdoor lopen mensen sneller binnen.”

Tiny Jaken schilderde bij Hei Neve een boom met in de takken de vingerafdruk van alle gasten en medewerkers. Foto: Sem Augustin

Interesses van de gast
Hei Neve straalt gezelligheid en warmte uit. Er is een gezamenlijke ruimte, een creatieve ruimte, een plek waar televisie kan worden gekeken, maar ook een rusthoek. Voor de heren is er zelfs een barretje waar een 0,0 biertje gedronken kan worden. Ook staat er een biljart, een tafelvoetbal en hangt er een dartbord aan de muur. “Daarnaast hebben we een wandelclub en koken we ’s middags een driegangenmenu samen. Uiteraard voor degene die dat leuk vinden”, legt Tamara uit. “De anderen eten gewoon lekker mee. Verder komen iedere twee weken zes leerlingen van het Bernard Lievegoed College naar Hei Neve en samen gaan ze dan bakken. Ook hebben we een keer per maand een band of een zanger te gast. Omdat we over een eigen busje beschikken, kunnen we ook activiteiten buitenshuis organiseren. De interesses van de gasten zijn daarbij altijd het uitgangspunt.” Ook is Hei Neve een keer per maand op woensdagavond de plek voor het Alzheimer Café. Dit zijn bijeenkomsten voor iedereen met een vorm van dementie en hun naasten. Met deskundige sprekers, betekenisvolle onderwerpen en informatie over (omgaan met) dementie. “Speciaal voor dit soort bijeenkomsten openen we Hei Neve ook ’s avonds”, zegt Tamara. “Het moeten wel bijeenkomsten zijn die aansluiten bij wat wij doen.”

Hart voor de mens
Tien vaste medewerkers en zeven vrijwilligers zorgen ervoor dat alles in goede banen wordt geleid. Inmiddels is er al een wachtlijst van twintig mensen die graag bij Hei Neve wil werken. Dat zegt genoeg over de aantrekkingskracht van Hei Neve. De gasten worden ook betrokken bij sollicitatiegesprekken. Wie hier wil werken, moet niet alleen passen in het team, maar ook een klik hebben met de gasten. Een aantal medewerkers heeft een zorgachtergrond maar het merendeel heeft in andere branches gewerkt. Belangrijk is dat ze hart voor de mens hebben, want dat is de sleutel tot succes.”

Coen Elie maakte voor Hei Neve een replica van de kiosk op het Vrijthof, inclusief orkest. Foto: Sem Augustin

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden