Inhoudsopgave
Filmhuis Lumière in de voormalige energiecentrale van de Sphinx in Maastricht heeft in 2024 173.000 bezoekers getrokken. Dat zijn er veel meer dan een jaar eerder, toen 153.000 mensen kwamen kijken. Iets meer dan de helft van de bezoekers (56%) komt uit Maastricht zelf.
Bedrijfseconomisch wordt scherp op alle kosten gelet om de verliezen te verkleinen. Zo gaat Lumière terug naar een algemeen directeur, is de chefkok weg, worden zaken als de aanschaf van computers en laptops doorgeschoven naar volgend jaar. De vijfhonderd stoelen zouden in 2026 vervangen moeten worden voor 170.000 euro, maar daarover is besloten dat de stoelen nog vijf jaar mee moeten. Over 2024 is het bedrijfsresultaat 124.000 euro negatief.
In het reguliere programma waren er 209 premiè-titels en waren er in totaal 7.917 filmvertoningen. 3500 mensen zijn inmiddels 'passiehouder'.
Nieuw publiek
Citaat uit het Jaarverslag 2024: "De indrukwekkende toename in bezoekersaantallen is het resultaat van een strategie gericht op hyperlokale programmering en het verhogen van het aantal zakelijke events. Lumière heeft afgelopen jaar nog intensiever samengewerkt met diverse lokale organisaties en groepen, variërend van studentenverenigingen tot ouderenclubs, en hen voorzien van op maat gemaakte programma’s. Dit heeft geleid tot honderden speciale evenementen die een nieuw publiek wisten te bereiken."
"Daarnaast heeft het filmhuis lokale filmmakers actief ondersteund, wat heeft bijgedragen aan de groei van een levendige creatieve gemeenschap. Ook heeft de focus op de zakelijke evenementenmarkt zijn vruchten afgeworpen. Het ‘mes’ snijdt hier aan twee kanten: allereerst zorgt het voor een betere dekking van onze kosten maar nog belangrijker, het laat nieuwe doelgroepen kennismaken met Lumière als filmhuis en ontmoetingsplek. Met deze aanpak vervulde Lumière in 2024 een onmisbare rol in het culturele landschap van Maastricht en daarbuiten."

Omzet
De stijging van het aantal bezoekers laat zich vertalen in een stijgende filmomzet van 210.000 euro. Mede debet hieraan is het feit dat Lumière in 2024 wederom een noodzakelijke ticketprijsstijging heeft moeten doorvoeren. De omzet van het verhuren van onze zalen ten behoeve van lezingen, presentaties, seminars, is ten opzichte van 2023 gestegen met 23.000 euro.
Verlies
Ondanks de omzetgroei in 2024, heeft deze slechts in beperkte mate bijgedragen aan een vermindering van het verlies ten opzichte van 2023. De grootste aanleidingen hiervoor waren de nog steeds stijgende energielasten, loonkostenstijging, de geïndexeerde huursom. Lumière moet ook nog gelden terugbetalen aan de fiscus vanuit de Covid-periode. Ook in 2024 bleef een bijdrage uit de horeca-exploitatie uit, als gevolg van vergelijkbare oorzaken.
Door de veroudering van het gebouw was er ook dit jaar weer sprake van geïndexeerde – en dus hogere - onderhouds- en schoonmaakkosten. Hogere ziektekosten door tweetal langdurig zieken.
Investeringen in de ICT-omgeving (hardware) – met name voor kantoorfuncties - zijn, gezien de financiële situatie in 2024, doorgeschoven naar 2025.
Personele wisselingen
Bij Lumière zijn er diverse personele wisselingen geweest. Zo is de artistiek directeur vertrokken, is er een nieuw hoofd administratie aangesteld, een nieuw hoofd kassa, een nieuwe manager communicatie en marketing en is er een nieuwe functie Branding & Development. De artistiek directeur wordt niet opgevolgd, Lumière gaat terug naar een algemeen bestuurder, de zakelijk directeur Aerd de Boode.
Chefkok
Bij Lumière Bassin is de functie van chefkok komen te vervallen en zijn alle operationele zaken ondergebracht bij de twee souschefs. De afdelingsoverstijgende managementtaken en de besluitvorming ligt bij de Bedrijfsmanager Horeca.
