Doorgaan naar artikel

Inhoudsopgave

SERVEERT DE RIJKE OOST-AZIATISCHE KEUKEN

Als Jamie Chng en keukenchef Ben Simons over de rijke geschiedenis van de Peranakan-cultuur praten, ben je al snel één en al oor. Als ze vervolgens vertellen over de Chinees-Maleisische keuken, loopt het water je al in de mond. Het gaat over gerechten die krachtig van smaak zijn, over de manier van koken om de volle smaak uit de ingrediënten te halen. Die eeuwenoude eetcultuur is vanaf half september te genieten in Amby, in wat de meeste mensen nog kennen als de Hof van Huntjes.

Maastricht Lemak heet de nieuwe Maastricht. Jamie en Ben zijn volop bezig met de voorbereidingen. Ze lieten al drie groepen komen proeven om te kijken hoe het Maastrichtse publiek, maar ook Maleisische vrienden zouden reageren.

Jamie: “De Maleisische vrienden waren zeer onder de indruk van de kookkunsten van Benedict. De Maastrichtse vrienden en mensen uit de buurt is het ook goed bevallen. Wat mooi is: Maastrichtenaren staan open voor alle smaken, voor iets nieuws.” Dat het eten in de smaak valt, mag niet verrassen. Ben is van origine Duitser, uit Aken. Hij heeft veel ervaring opgedaan in restaurants in Aken, omgeving en in Keulen. In Justus K. werkte hij met Arabische, Japanse en Italiaanse koks. “Die ervaringen hebben mij meer inzichten gegeven”, zegt hij.

Het idee voor het restaurant in Maastricht komt van Jamie, geboren in Brunei, opgegroeid in Maleisië, verhuisd naar Singapore en ook nog in Australië gewoond. Ze kwam tijdens corona naar Maastricht om hier te werken en miste vervolgens de keuken van thuis. In een appgroep – Maastricht Lemak – leerde ze Maleisische vrienden kennen, voor wie ze graag kookte. Koken zoals haar familie dat in Maleisië doet, al generaties lang.

“Ik wilde eerst een foodtruck beginnen. Toen kwam ik Ben tegen en hebben we besloten voor een restaurant te gaan, omdat mijn zoontje op het United World College zat. We wilden in de buurt iets opzetten. En toen was dit restaurant te huur.

” Volgens Jamie past het restaurant perfect bij de Peranakan-cultuur. “Als je hier komt, zowel buiten op het terras, binnen of op de binnenplaats: je voelt meteen dat er een goede sfeer hangt. Dit restaurant straalt iets familiaals uit, precies wat wij ook willen uitstralen. We gaan voor een gezellige avond met heerlijk eten. Iedereen moet zich hier op zijn gemak voelen.” Dat geldt overigens ook voor vegetariërs: voor hen is er een groentegerecht dat zo smaakvol is, dat het niet te omschrijven is.

De kaart laat gasten meteen kennismaken met de rijke Oost-Aziatische keuken. Ben: “We willen de gerechten steeds perfect klaarmaken. We zullen de kaart langzaam uitbreiden en onze gasten blijven verrassen.”

Ambyerstraat Noord 74, Maastricht

maastrichtlemak.nl
PHOTOS BY PAINT AND PIXEL
043 850 21 91

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden