Inhoudsopgave
Noteer de datum al in uw agenda: zondag 13 september 2026. Die dag wordt een grote historische optocht het hoogtepunt van het Maastrichtjaar. De optocht die in het stadhuis ook wel 'D'n optòch vaan Johnnie' wordt genoemd. Genoemd naar de bedenker wethouder John Aarts.
De optocht zal trekken als Aarts geen wethouder meer is, omdat hij bezig is aan zijn laatste jaar. De bedoeling was om de optocht in 2024 te houden. Maar in dat jaar trok de Reuzenstoet door de stad. In 2025 is de zevenjaarlijkse Heiligdomsvaart. De mensen die die optochten en evenementen organiseren, heb je ook nodig voor de stoet van het Maastrichtjaar. Die moest dus even wachten.
Verbinden met de geschiedenis
Aarts droomt er al zeker drie vier jaar van om iedereen in Maastricht met elkaar te verbinden. "Hoe breng je de autochtonen met de nieuwe Maastrichtenaren in contact? We moeten geen polarisatie in deze stad hebben." En het idee is ook om alle mensen in de stad te verbinden met de geschiedenis van Maastricht.
De aftrap voor het Maastrichtjaar werd deze week gegeven in de oude raadszaal van het stadhuis.
Aarts tegen RTV Maastricht: "Vier jaar geleden dacht ik, kan dat niet met een optocht? Klinkt heel basaal. Maar bij een optocht ga je samen wagens en 'pekskes' maken. Dat idee sloeg bij iedereen goed aan. Ook bij de rest van de politiek."
Anders
Maurice Lambriex tegen de omroep: "We hangen in Maastricht aan elkaar van stoeten. De aanleiding van deze stoet is dus anders, vergelijkbaar met Olterdissen honderd jaar geleden die toen ook zei dat er meer saamhorigheid in de stad moet zijn."
Lambriex: "We willen ook de verhalen die we nog niet kennen aan de Maastrichtenaar laten zien. Reus Gigantius is een belangrijk onderdeel, met de blijde inkomst in 1550 in deze stad. De Mosasaurus. Servaas die een belangrijke rol speelt. De Maria-devotie in deze stad. Carnaval. 50 jaar universiteit is ook een thema dat aandacht zal krijgen."
Sjevraoje krijgen
Aarts: "Laat Hendric van Veldeke van zijn sokkel afkomen en in de Grote Staat weer gedichten voordragen. Laat Petrus Regout weer tot leven komen. Of D'Artagnan op zijn paard rondrijden. Betrek de nostalgie van de Maastrichtenaren erbij. Vroeger gingen de mensen naar de Poesjenellenkelder. Kun je het evenement Petit Paris herhalen om de Maastrichtenaar het gevoel te geven: de stad is nog steeds van mij en tegelijkertijd zo de nieuwkomer verrassen met de geschiedenis van de stad. Als het maar leidt tot verbinding van de mensen. Dat mensen zien: wat een prachtige stad! Mensen verbinden zodat we de sjevraoje krijgen als we het over Maastricht hebben."
In het Maastrichtjaar worden in totaal acht grote evenementen geprogrammeerd. Tevens is er geld voor de ondersteuning van twintig wijk- en buurtinitiatieven.


