Doorgaan naar artikel

MUMC+: Beurzen voor 5 onderzoekers, 3D printen vlees

David Kilian van het MERLN Institute. Foto: MRLN Institute

Inhoudsopgave

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 200 veelbelovende onderzoekers een beurs van maximaal €320.000 toegekend. Onder hen zijn vijf onderzoekers van de onderzoeksinstituten van het Maastricht UMC+. Ze kijken onder meer naar het 3d printen van vlees en ongewild urineverlies.

David Kilian
 
De impact van conventionele vleesproductie op milieu, klimaat en dierenwelzijn vraagt om verandering. Daarom richt deze studie zich op duurzame voedselproductie voor de volgende generatie. Met natuurlijke voedingsingrediënten, cellen en in het lab gemaakte eiwitten kweken onderzoekers onder gecontroleerde, diervrije omstandigheden hele stukken rundvlees – met vergelijkbare smaak, textuur en voedingswaarde. Dankzij innovatieve bioprinttechnieken en gerichte eiwitcomposities ontwikkelen ze eetbare spiervezels én maken ze opschaling mogelijk.

Mathijs de Rijk
Ongewild urineverlies (incontinentie) komt veel voor en heeft grote impact op het dagelijks leven, zowel voor patiënten als verzorgenden. In dit onderzoek kijken onderzoekers naar de hersenprocessen die ervoor zorgen dat we geen urine verliezen. Wat gaat er mis bij mensen met incontinentie? En hoe kunnen we deze processen herstellen om incontinentie te genezen?

Uyen Nguyen 
Hartfalen is een ernstige aandoening met grote impact op de levensverwachting. Een op de vier patiënten met hartfalen komt in aanmerking pacemakertherapie, dat door elektrische stimulatie van de hartkamers de pompkracht van het hart kan verbeteren en daardoor hartfalen kan genezen. Maar veel patiënten hebben littekenweefsel in de hartspier, bijvoorbeeld na een hartinfarct of als gevolg van aderverkalking. Dat littekenweefsel belemmert de werking van pacemakertherapie. In dit project slaan cardiologen en ingenieurs de handen ineen om te onderzoeken hoe littekenweefsel de therapie beïnvloedt en hoe de behandeling voor deze kwetsbare groep kan verbeteren.

Sabine Daemen
Leverfibrose, littekenvorming in de lever, kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Toch zijn er nog nauwelijks behandelingen. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde immuuncellen, zogeheten macrofagen, helpen bij het herstellen van schade door littekenweefsel op te ruimen. Maar hoe doen ze dat precies? In deze studie bestuderen onderzoekers welke signalen de immuuncellen aanzetten tot herstel. Met deze kennis willen ze een nieuwe therapie ontwikkelen die de kracht van macrofagen benut om leverfibrose te behandelen.

Niels van Best
Onderzoekers hebben misschien een verrassende bondgenoot tegen allergieën bij kinderen gevonden: microben uit bodem en bos. Als baby’s en peuters buiten spelen, krijgen ze elke dag tot wel 60 mg grond binnen vol met nuttige microben. Maar door onze moderne levensstijl, die zich veelal binnen afspeelt, missen veel kinderen deze natuurlijke bescherming. Door te bestuderen hoe de natuurlijke microben het immuunsysteem van baby's versterken, proberen onderzoekers nieuwe strategieën te vinden om allergieën zoals astma en eczeem te bestrijden. Dit werpt een licht op de onverwachte gezondheidsvoordelen van een beetje modder en buiten spelen.

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden