Doorgaan naar artikel

Ontsteltenis in Heer na ruimen begraafplaats Sint Joseph

Inhoudsopgave

De ruiming van de begraafplaats bij Huize Sint Joseph in Cadier en Keer heeft tot felle reacties geleid binnen de lokale gemeenschap. Vooral op de Facebookpagina "Iech bin vân Hier menier!" laat een groeiend aantal betrokkenen hun onvrede blijken over de herbegraving van de paters van de Priestercongregatie van het Heilig Hart van Jezus, ook wel Dehonoianen genoemd, naar hun oprichter Leo Dehon.

De begraafplaats bij Huize Sint Joseph aan de rand van Cadier en Keer huisvestte tientallen graven van paters die jarenlang verbonden waren aan het kloosterleven in de regio. De plek wordt gekoesterd als onderdeel van het lokale erfgoed en draagt voor velen een diepe symbolische waarde. Niet alleen familieleden, maar ook oud-medewerkers en buurtbewoners voelen een sterke emotionele binding met de locatie.

Onbegrip en protest op sociale media
Begin april 2025 heeft het herbegraven in Maastricht-Heer plaats gevonden. In de afgelopen eeuw zouden daar tegen de honderdvijftig leden van de priestercongregatie begraven zijn.

Deze advertentie verscheen vorige week.

Op Facebook werd het besluit om de graven te ruimen breeduit besproken en bekritiseerd. Leden van "Iech bin vân Hier menier!" zijn zichtbaar ontstemd zoals uit onderstaande reacties blijkt:

  • "Wie heeft dit besloten? Heel Huize St.Joseph en omgeving zou een monument moeten zijn," vraagt Eric Moest zich af.
  • "Geen enkele reden waarom ze niet daar konden blijven liggen," stelt Dennis DeJong, die zich verzet tegen de steeds terugkerende grafruimingen in de regio.
  • Monique Joosten, die jarenlang bij Huize St. Gerlach werkte, uit haar verbazing: "Bij mij ook de vraag waarom en door wie dit besluit is genomen? En wat gaat er uiteindelijk met deze plek gebeuren?"
  • Florent Soudant merkt kritisch op: "Ik heb de sterke indruk dat deze ruimtes allemaal worden gebruikt voor onze buitenlandse gasten. Er is al een flink stuk mooie natuur van ons afgenomen. En dit zal het volgende zijn."
  • Meerdere anderen, zoals Edmeé Tonnard van Beek, reageren kort en krachtig: "Wat een SCHANDE!!!"

Deze citaten illustreren het onbegrip en de boosheid onder een deel van de  betrokkenen. Velen vinden dat het behoud van de begraafplaats de voorkeur verdiende boven het herbegraven. Zij zien dit als verlies van een gedenkplek én van een stukje lokale identiteit.

Onvrede over besluitvorming
De onvrede beperkt zich niet tot het praktische verlies van graven. Er leeft ook veel kritiek op het proces. Inwoners wijzen op een gebrek aan transparantie en lokale inspraak. "Bekend gemaakt door de gemeente op 28 februari… op verzoek van de Stichting Steunfonds Don Bosco," schrijft Rolph Bronkhorst, die erop wijst dat de kosten en het onderhoud als reden worden genoemd, maar dat betrokkenheid en overleg met de gemeenschap heeft ontbroken.

Verlies?
Hoewel de gemeente en de Stichting Steunfonds Don Bosco menen dat het herbegraven in Maastricht, op het Gedenkpark in Heer aan de Gerard Walravenstraat, een 'toekomstbestendige en respectvolle oplossing' vormt, ervaren velen het als een te rigoureuze ingreep. Voor hen gaat het niet alleen om de fysieke resten, maar juist om de plaatsen van herinnering en het recht op lokaal afscheid.

Erfgoed
De discussie over het ruimen van de graven van de Dehonoianen is daarmee veel meer dan een technische kwestie. Het raakt aan de kern van lokale identiteit, erfgoed en de manier waarop we omgaan met onze geschiedenis. Op facebook zijn er wel protesten, maar of belangengroepen zich mobiliseren in de hoop dat hun stem – in de toekomst - alsnog gehoord wordt en dat respect voor het verleden en de gemeenschapszin leidend is, is maar de vraag.

Herdenking en zegening
De Nederlandse Provincie van Priestercongregatie van het Heilig Hart van Jezus nodigt iedereen uit om samen met hen op donderdag 24 juli 2025, om 11.00 uur, in de Lourdeskapel op het Gedenkpark in Heer aan de Gerard Walravenstraat 65, de herdenkingsdienst en zegening van het nieuwe graf bij te wonen.

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden