Inhoudsopgave
In een bomvol Maastricht Museum werd zoals traditioneel bij elke Heiligdomsvaart ook dit jaar weer een expositie ingericht. Pelgrimage naar Maastricht. In de inleiding van de middag werd de kern van een pelgrimage kravchtig samengevat. "Je gaat naar buiten om eenmaal onderweg weer naar binnen te gaan. Om daar contact te maken met het hogere. Dat is zo menselijk, dat wens ik iedereen toe."
Reisverslag
Op weg naar Maastricht, op weg naar zingeving. Zoals Arend Willems in Delft vertrok met een groepje van zeven om op 1 mei 1525 aan te komen in de huidige Servaasbasiliek. Zijn reisverslag is gebruikt voor het eerste hoofdstuk van het boek.

B&B
Theo Bovens: "De mensen in Maastricht stelden hun huis open. Vroegen daar geen betaling voor. Dat is natuurlijk feitelijk de eerste vorm van het fenomeen B&B dat toen al in Maastricht gewoon was." Bovens die zelf aangaf een keertje of 24 naar Lourdes te zijn geweest en zo'n tachtig keer naar Banneux.
Stompje
Mooi is te zien hoe de verbinding werd gelegd tussen een eeuwenoude traditie en de huidige tijd. Als mensen nu naar een concert van Rieu gaan, dan willen ze hem het liefst aanraken. Een filmpje maken. In contact staan met iets groters. Bovens: "We tonen tijdens de Heiligdomsvaart de relieken aan het volk. Het borstbeeld van Servaas, de noodkist, de zwarte Christus van Wyck en Onze Lieve Vrouwe. Veel mensen willen bijvoorbeeld de noodkist aanraken, maar dat zou niet goed zijn voor dekist. Maar aanraken is ook nabij zijn. In Rome raakt iedereen de voet aan van Sint Petrus, dat is nu nog maar een stompje."
Spiegeltje
In de voorbije eeuwen hadden de mensen geen mobieltje, maar een 'pelgrimsspiegelboekje'. Een boekje met een spiegeltje en een prent. Als je dan de schittering van bijvoorbeeld een beeld dat rondgedragen werd wist te vangen, klapte je snel het boekje dicht.
Mooswief
De tijden zijn niet veranderd. Waar je kracht kunt halen uit de aanbidding van Heiligen, heeft deze tijd zijn eigen beelden, waar mensen iets bij voelen. Of dat nu een beeld is Bèr de Batteraof is van MVV, het Mooswief, Rieu of Richie Backfire. Allemaal te zien in de expositie. Net als bij relieken geven deze beelden kracht. En waar de samenleving vol is van feestjes, is de Heiligdomsvaart meer dan een feestje. Op weg naar Maastricht, op weg naar zingeving.
Plakkaten
Opmerkelijk is overigens dat zeven plakkaten die op het eerste - verloren gegane - borstbeeld van Servaas zaten in Hamburg terecht kwamen. De plakkaten met scenes uit het leven van Sint Servaas zijn nu voor het eerst in Maastricht te bewonderen.