Inhoudsopgave
De invoering van het ophalen van PMD (plastic, metaal en drankkartons) in Maastricht legt de stad geen windeieren. De inzameling in doorzichtige zakken levert zo'n schoon plastic op, dat de stad 250 euro per ton ontvangt van de industrie, die verplicht is het plastic weer in te zamelen. In Maastricht wordt zo'n 200 ton PMD per maand ingezameld.
Voorheen verdween het plastic in de ondergrondse containers op de milieuperrons. Dat plastic was zo vervuild met andere stoffen, dat het vaak werd afgekeurd en de gemeente juist een rekening kreeg van 250 euro per ton voor de verdere verwerking. Afgezien van financieel gewin, wordt het ook het milieu er beter van.
Maastricht gaat met ingang van 2026 het PMD in de hele stad, behalve in het kernwinkelgebied, inzamelen. In het historische centrum zou het te lastig zijn om de zakken in te zamelen. Volgens verantwoordelijk wethouder John Aarts wordt er per saldo nu ook minder pmd-afval aangeboden, omdat mensen uit omliggende plaatsen en uit België niet meer hun pmd kwijt kunnen in de milieuperrons, zo is zijn vermoeden.

In het centrum van de stad gaat de gemeente Maastricht vanaf 2026 wel weer wekelijks het restafval ophalen.
In de hele stad worden tot 2030 zo'n 400 ondergrondse afvalcontainers geplaatst, waar bewoners met hun milieupasje elke dag hun afval in kwijt kunnen. Per 'opening' van de container wordt een vast bedrag afgerekend. De stad gaat ontwikkelaars die nu nog met bouwplannen komen al vragen de ondergrondse containers mee te nemen in de plannen. Die 400 containers vergen een investering van 4,5 miljoen euro.
Op containerplekken en milieuperrons waar een rotzooi ontstaat, worden straks camera's gehangen. De gemeente kijkt daar overigens al langer naar.

