Doorgaan naar artikel

PMD ophalen: euro's ontvangen in plaats van betalen

Inhoudsopgave

De invoering van het ophalen van PMD (plastic, metaal en drankkartons) in Maastricht legt de stad geen windeieren. De inzameling in doorzichtige zakken levert zo'n schoon plastic op, dat de stad 250 euro per ton ontvangt van de industrie, die verplicht is het plastic weer in te zamelen. In Maastricht wordt zo'n 200 ton PMD per maand ingezameld.

Voorheen verdween het plastic in de ondergrondse containers op de milieuperrons. Dat plastic was zo vervuild met andere stoffen, dat het vaak werd afgekeurd en de gemeente juist een rekening kreeg van 250 euro per ton voor de verdere verwerking. Afgezien van financieel gewin, wordt het ook het milieu er beter van.

Maastricht gaat met ingang van 2026 het PMD in de hele stad, behalve in het kernwinkelgebied, inzamelen. In het historische centrum zou het te lastig zijn om de zakken in te zamelen. Volgens verantwoordelijk wethouder John Aarts wordt er per saldo nu ook minder pmd-afval aangeboden, omdat mensen uit omliggende plaatsen en uit België niet meer hun pmd kwijt kunnen in de milieuperrons, zo is zijn vermoeden.

Het gebied waar geen PMD wordt opgehaald.

In het centrum van de stad gaat de gemeente Maastricht vanaf 2026 wel weer wekelijks het restafval ophalen.

In de hele stad worden tot 2030 zo'n 400 ondergrondse afvalcontainers geplaatst, waar bewoners met hun milieupasje elke dag hun afval in kwijt kunnen. Per 'opening' van de container wordt een vast bedrag afgerekend. De stad gaat ontwikkelaars die nu nog met bouwplannen komen al vragen de ondergrondse containers mee te nemen in de plannen. Die 400 containers vergen een investering van 4,5 miljoen euro.

Op containerplekken en milieuperrons waar een rotzooi ontstaat, worden straks camera's gehangen. De gemeente kijkt daar overigens al langer naar.

Maastrichtenaar wil wekelijks ophalen van afval
Om inwoners te betrekken bij de totstandkoming van het Grondstoffenplan en inzicht te verkrijgen in wat inwoners belangrijk vinden met betrekking tot afvalinzameling heeft de gemeente een enquête gehouden. In twee weken tijd hebben 5.649 inwoners meegedaan aan dit onderzoek. Woensdag verscheen het rapport met de resultaten.
Flats Daalhof: ondergrondse afvalcontainers met pasje
De hoogbouwflats Veliahof en Palatijnhof in Daalhof die nu worden gerenoveerd door Servatius krijgen in 2025 - als ze opgeleverd worden - meteen ondergrondse afvalcontainers. Bewoners krijgen dan een pasje waarmee ze hun afval kunnen aanbieden.
Aarts: alleen maar nadelen aan gratis ophalen afval
Wethouder John Aarts ziet alleen maar grote nadelen aan het een of enkele keren per jaar gratis ophalen van grof vuil in de wijken. Hoewel hij in zijn bewoordingen diplomatiek blijft, blijkt dat hij de actie van Woonpunt half augustus om lege containers voor bewoners aan de straat te zetten,

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden