Inhoudsopgave
Bennie van Est van 50PLUS was hard in zijn oordeel over het rapport van de Rekenkamer Maastricht naar de aanpak van armoede in de stad. "Wat we zien wisten we drie jaar geleden ook al. Kwam toen overal in de verkiezingsstrijd terug. Dit rapport is een enorme draai om de oren van dit college. Alles wat daarin staat was bij de start van dit college al bekend. Dit college is er deze periode niet in geslaagd goed beleid neer te zetten en ook niet geslaagd in de uitvoering."
De Rekenkamer constateert dat de gemeente zich te afzijdig houdt: ze laat de uitvoering van armoedebeleid vooral over aan maatschappelijke organisaties en stichtingen zoals Schuldhulpmaatje, Quiet Community Maastricht, de Voedselbank en vele anderen. De gemeente zelf voert heel hoog-over beleid. Tweede punt van kritiek is dat niet gemeten wordt welk deel van de mensen in armoede bereikt wordt en wat het effect is van de inzet van mensen en middelen.
Bezuinigingen
Ook Jack van Gelooven van de SP hield een vlammend betoog. Hij was zeer kritisch op besluiten in het recente verleden van de raad, met name toen in 2021 besloten werd tot bezuinigingen op het sociaal domein. "Zelfs toen zijn er zwarte cijfers geschreven. Bezuinigingen waren niet nodig. Ik schaam me kapot als ik lees dat toen besloten is dat we armoede-regelingen geen aandacht zouden geven zodat er minder een beroep op zou worden gedaan. Laten we dat nooit meer besluiten, ook niet als de nood hoog is. De wijkservicepunten zijn toen geschrapt, nu komen er twee terug. Dat is een druppel op een gloeiende plaat."
Bennie van Est van 50PLUS haalde daarop fel uit naar de SP: "De problemen in het sociaal domein zijn veroorzaakt door de toenmalige wethouder van de SP zelf."
Bloemen
Wethouder Jeroen Hoenderkamp is het eens met alle constateringen, maar vindt het rapport geen draai om de oren van het college. "Als de stad het zelf kan, hoeft de overheid niet in te stappen. Dat was de mooie gedachte. Maar dat werkt toch niet helemaal in het armoedebeleid. Het middenveld vraagt aan ons: 'Je kunt als trainer aan zijlijn blijven staan, maar kun je niet even in het veld komen? In het nieuwe armoedebeleid doen we nadrukkelijk die stap naar voren. Regie nemen betekent verbinden, faciliteren, meedoen. Waar ik over nadenk is dat we alle initiatieven die er zijn ook weer niet kapot moeten regisseren. Laat duizend bloemen bloeien. Je wil niet dat als iemand met een initiatief komt als antwoord geven dat er daar al twee van zijn."
KPI's
Hoenderkamp gaf ook aan te omarmen dat er gemonitord gaat worden wat de impact van het armoedebeleid is. "Ik ga de KPI's (belangrijke prestatie-indicatoren, red.) die bij armoedebeleid horen omarmen. We zullen een concreet beleidsplan maken en een concreet uitvoeringsplan."
Stadspas
Hoenderkamp schaarde zich ook achter een idee van Ria Strik van de Dierenpartij: het invoeren van een Stadspas voor de minima. "Daar wil ik graag naar kijken." Maastricht heeft zo'n pas overigens al eens gehad, circa twintig jaar geleden. Die heette toen de Sterpas, die kortingspas op allerlei diensten en producten werd ook ter beschikking gesteld aan mensen in de bijstand.
Abstract
Het CDA ziet in de rapportage van de Rekenkamer een bevestiging van eerdere kritiek van de partij dat het armoedebeleid veel te hoog-over is en te weinig concreet. Jan Janssen: "Gechargeerd gezegd: het lijkt wel alsof gemeente veel tijd kwijt is aan idealen en abstracte werkelijkheden. Er is een andere werkwijze nodig. Daarover lezen we niks in de reactie van de gemeente. Ambtenaren hebben meer inzicht nodig in wat armoede betekent alvorens beleid vast te stellen."
Beleid
Ria Makatita van de Senioren (Stads) Partij Maastricht Ria Makatita vroeg zich af: "Stel dat rapport er niet was geweest, zou dan het beleid ook veranderen?" Ze benadrukte het belang van het monitoren van het beleid.


