Doorgaan naar artikel

RIEC: drugsgeld wordt belegd in horecapanden

Inhoudsopgave

Buitenlandse criminelen beleggen hun vermogens in horeca-panden in Zuid-Limburg. Opmerkelijk: die panden worden vaak zonder hypotheeklening gekocht. De panden worden vervolgens verhuurd aan horecabedrijven. Dat meldt het RIEC in zijn laatste nieuwsbrief.

Het RIEC (Regionale Informatie- en Expertisecentra) en het LIEC (Landelijk Informatie- en Expertisecentrum) ondersteunen deelnemers bij de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Met als doel samenwerking te stimuleren en de overheid en maatschappij weerbaarder te maken om zo ondermijning tegen te gaan.

Crimineel
Het RIEC Limburg ziet "veel pandeigenaren met drugsantecedenten, die panden verwerven zonder hypotheeklening die vervolgens verhuurd worden aan horecabedrijven. Gelegen in een grensregio, blijkt dat bij deze panden niet zelden personen uit het buitenland zijn betrokken. Het feit dat een pand in eigendom is en verhuurd wordt door een crimineel, is echter niet voldoende om een beslissing op grond van Bibob te weigeren."

Antecedenten
Die wet Bibob moet het overheid mogelijk maken om bepaalde vergunningen te weigeren op grond van criminele antecedenten van de aanvrager. Het RIEC signaleert echter dat de overheid die informatie vaak niet tot zijn beschikking heeft, terwijl die wel bekend is bij politie en justitie. Geheimhoudings-artikelen in de wet Bibob verhinderen dat die gegevens worden doorgespeeld. Maar de overheid mag vervolgens op basis van de wet Bibob geen eigen onderzoek doen naar ontbrekende informatie.

Poortwachters
Het RIEC: "Dat betekent dat het bestuur soms niet anders kan dan (indirect) medewerking te verlenen aan criminelen. Er is in die gevallen onvoldoende grond om een weigering of intrekking te motiveren. Hier geldt het spreekwoord ‘schoenmaker, blijf bij je leest’. Het openbaar bestuur kan gebrekkig werk van poortwachters niet herstellen, en mag met Bibob ook geen aanvullend eigen opsporingsonderzoek verrichten als er een cruciaal stukje informatie ontbreekt."

Die poortwachters zijn bijvoorbeeld notarissen en banken en andere financiële dienstverleners.

Grensoverschrijdend
"Bibob is geen wondermiddel, maar is uiterst bruikbaar als alle partners, waaronder poortwachters, zich optimaal blijven inspannen in de aanpak en voorkoming van criminaliteit. In dit verband zet het EURIEC zich onder meer in om het belang van grensoverschrijdende uitwisseling van gegevens voor Bibob een plek te laten krijgen in wetten en verdragen."

Corona
Bij de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is bekend dat criminelen interesse hebben om geld wit te wassen via de horeca. Ze waarschuwen ondernemers op hun site: "Veel horecaondernemers hebben grote financiële problemen door coronaschulden, torenhoge inflatie en hogere energiekosten. Hierdoor ben je kwetsbaar. En criminelen weten dat. Ze proberen steeds vaker misbruik te maken van ondernemers met financiële problemen. Bijvoorbeeld door een horecazaak te gebruiken als criminele ontmoetingsplaats of als investering om geld wit te wassen. Heb jij een aanbod gekregen voor een lening of investering die te mooi lijkt om waar te zijn? Let op: red je zaak niet door in te gaan op snel en fout geld!"

KHN: Hoe herken je een criminele investeerder?

  • Iemand wil jou graag ‘helpen’ in de vorm van contante leningen of giften. Dit contante geld hebben zij met illegale activiteiten verdiend. Het is voor hen interessant om dit contante geld te investeren in horeca. Zo wordt het geld witgewassen.
  • Iemand wil jouw pand huren maar is onduidelijk over de activiteiten waarvoor hij of zij het pand wil gebruiken. Je loopt het risico dat het pand wordt gebruikt voor productie van drugs, opslag van illegale handelswaar, illegale onderhuur of illegale kamerverhuur.
  • Je wordt overgehaald of gedwongen om contracten met leveranciers af te sluiten tegen hoge tarieven, bijvoorbeeld als voorwaarde bij een lening.
  • Het aanbod is afkomstig van personen die gelieerd zijn aan een criminele motorclub.
  • De investeerder vraagt een extreem hoge rente of gebruikt geweld en bedreigingen om de schuld te innen. 
  • De investeerder ontwijkt vragen of levert gevraagde informatie niet aan.
Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden