Doorgaan naar artikel

Risico-afweging bij nieuwe subsidieregelingen

Gemeente: "Fraude bij stichtingen en verenigingen is nooit uit te sluiten."

Inhoudsopgave

Bij het invoeren van nieuwe subsidieregelingen of bij het actualiseren van bestaande regeling wil de gemeente een risico-afweging gaan maken. Als daar in de risico-analyse aanleiding voor is, wil de gemeente eisen stellen aan het aantal bestuursleden van de stichting die de subsidie aanvraagt. De gemeente denkt erover na om dan ook het aantal bestuursleden aan drempelbedragen te koppelen.

Dat antwoordt wethouder Jeroen Hoenderkamp op vragen van Maastricht van Nu. Die partij reageerde met die vragen op de kwestie rond buurtcentrum 't Ruweel in Malberg, waarnaar nu ook een strafrechtelijk onderzoek loopt. Bij 't Ruweel was er zeker tien jaar lang maar één bestuurslid. Halverwege dit jaar constateerde de gemeente dat er lang gewerkt was met een dubbele boekhouding. In een beperkte periode werd al voor vele tienduizenden euro's aan inkomsten buiten de officiële boekhouding gehouden.

Levensvatbaarheid
Het college ziet geen heil in een voorstel van Maastricht van Nu om stichtingen en verenigingen die subsidie ontvangen te verplichten minimaal drie of zelfs vijf bestuursleden te hebben. "Het belangrijkste argument is dat we weten hoe lastig het is om vrijwilligers en bestuursleden te werven. Te allen tijde vasthouden aan een dergelijk uitgangspunt c.q. eis kan de levensvatbaarheid bedreigen van verenigingen en/of stichtingen. Daarnaast realiseren we ons terdege dat deze aanvullende regels nooit zullen garanderen dat misbruik of oneigenlijk gebruik niet meer zal voorkomen."

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Aanvullende eisen
Hoenderkamp: "Bij nieuwe subsidieregelingen dan wel te actualiseren regelingen willen we wel vooraf een risico- afweging maken. Op basis hiervan kan in betreffende regelingen aanvullende eisen worden gesteld ten aanzien van het aantal bestuursleden, mogelijk in combinatie met drempelbedragen. In dergelijke gevallen of regelingen zullen we bij toekomstige subsidie-aanvragen een actueel KvK uittreksel opvragen."

Hardheidsclausule
"Mocht een aanvrager niet voldoen aan het uitgangspunt van het aantal bestuursleden dan gaan we in gesprek met de aanvrager en zullen we een afzonderlijke afweging maken. Door het toepassen van de hardheidsclausule kan alsnog subsidie worden verleend indien een laag risico wordt ingeschat."

Ruweel: voor minstens 68.348 euro fraude
Bij wijkcentrum Stichting ’t Ruweel in Malberg is in de periode van 2019 tot en met 2024 voor minstens 68.348 euro gefraudeerd. Vanuit de stichting werden hogere facturen naar gebruikers gestuurd dan de bedragen die op de kopieën van die facturen naar de gemeente werden gestuurd voor de administratie.
Stadhuis: Fraude bij ’t Ruweel in Malberg, aangifte, week dicht
De gemeente Maastricht gaat aangifte doen van fraude tegen de mensen die gemeenschapshuis ’t Ruweel de afgelopen maanden draaiende hebben gehouden, nadat het enige bestuurslid van de stichting in april is overleden.
Einde aan handmatige subsidies
Maastricht heeft weer zijn eigen krant: denieuwestermaastricht.nl. Blijf op de hoogte van lokale gebeurtenissen, politiek, horeca, ondernemers, cultuur en historie.
Veegbesluit voor 107 subsidie-dossiers
Onder aanvoering van wethouder Manon Fokke worden veel interne processen bij de gemeente Maastricht grondig herzien of op zijn minst strak getrokken. Dat is ook gebeurd bij het traject om een subsidie aan te vragen en te verantwoorden. Daarvoor is recent een state-of-the-art subsidie-portal geopend.

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden