Inhoudsopgave
Anderhalve week geleden werd hij nog door handhavers gesommeerd te stoppen met vioolspelen in de binnenstad van Maastricht, nu stond de 18-jarige straatmuzikant Romeo Midol oog in oog met zijn grote voorbeeld André Rieu.
Welke straatmuzikant kan zeggen dat hij mag spelen voor een wereldster? Voor Romeo Midol uit het Belgische Stavelot werd een droom werkelijkheid. Dinsdag nodigde André Rieu hem uit om in zijn studio voor hem te spelen. Voor Romeo een ongelooflijke ervaring, zeker omdat hij ook nog met een nieuwe viool naar huis mocht gaan. En dat allemaal na een artikel in De Nieuwe Ster.
Binnenstad
Tientallen reacties kwamen bij de redactie van De Nieuwe Ster binnen nadat een artikel verscheen over de jonge violist. Die stond anderhalve week geleden met een kleine geluidsbox viool te spelen in de binnenstad tot groot genoegen van de bezoekers aan de binnenstad. Het plezier was echter van korte duur. Een handhaver maakte resoluut een einde aan het optreden van Romeo. De jongen had weliswaar een vergunning van de gemeente, maar tijdens de concertdagen van Rieu is het verboden om met een geluidsbox te spelen. Handhaving liet het bij een waarschuwing, maar Romeo mocht niet meer spelen.

Veel lezers waren verbaasd over het optreden van handhaving, juist omdat veel mensen genoten van het optreden van de jonge violist en hij ruim voor de start van het concert op het Vrijthof aan het spelen was.
Ook Pierre Rieu, de zoon van André, mengde zich in de discussie. Pierre deed een oproep bij lezers van De Nieuwe Ster om in contact te kunnen komen met de 18-jarige straatmuzikant. Via onze redactie lukte dat en dat leidde prompt tot een uitnodiging van André Rieu richting Romeo Midol om naar de studio van Rieu te komen.

Even na drie uur uur dinsdagmiddag komt de toch wel zenuwachtige Romeo de enorme studio van Rieu binnen. Rieu neemt alle tijd voor de jonge violist en hij wil meteen iets rechtzetten. "Het was niet dat ik heb verboden om te spelen op de dagen van de concerten, maar het staat in de vergunning dat spelen met een geluidsbox niet mag. Dat was de reden dat handhaving optrad. Voor mij mogen straatmuzikanten blijven spelen. Dat geeft sfeer in de stad", zegt Rieu.

Ruim drie kwartier mag Romeo op verschillende violen van Rieu spelen. "Hij speelt goed," zegt Rieu, "alleen zijn eigen viool is dat niet. De viool waarop Romeo van Rieu mag spelen mag hij meteen mee naar huis nemen. In bruikleen weliswaar, maar toch." Rieu belooft dat hij contact zal blijven houden. "Wellicht zien we hem terug in mijn orkest. Hij is goed genoeg."
Luister zelf naar het vioolspel van Romeo. Video: De Nieuwe Ster
