Doorgaan naar artikel

Weer aanval op 'consultancy-verslaving'

Een van de 'vaste' externe adviseurs van de gemeente.

Inhoudsopgave

De oppositiepartijen Forum voor Democratie, de SP en de Liberale Partij Maastricht hebben - weer - de aanval geopend op de inhuur van externen door de gemeente. Ze spreken in hun stuk over groeiende kritiek op de 'consultancyverslaving'.

De drie reageren met raadsvragen op een besluit van de Vlaamse overheid om de inhuur van consultants aan strikte banden te leggen, om zo grip te krijgen op deze adviesmarkt.

Volgens de Maastrichtse partijen worden externe bureaus in Maastricht vaak ingezet om politieke keuzes van hun politieke lading te ontdoen. "Voorstellen die in wezen ideologisch zijn, worden gepresenteerd als 'evidence-based’ en ‘onvermijdelijk’."

"We zien rapporten verschijnen van partijen als de STEC Groep, BRO, Ginder en anderen, die vaak voorzien zijn van indrukwekkend ogende tabellen, grafieken en aanbevelingen, maar die zelden een gedegen kritische reflectie krijgen in de gemeenteraad, laat staan een onderliggende methodologische toetsing."

Zorgelijk
Volgens de raadsvragen is de vele inhuur zorgelijk. "Hoe meer er wordt ingehuurd en uitbesteed op het gebied van rapportage, hoe minder eigen ambtelijke capaciteit en kennis en kunde wordt opgebouwd. Het is een dure wisselwerking waarin de gemeente zichzelf afhankelijk maakt van externe partijen voor de onderbouwing en implementatie van beleid dat de stad diep raakt."

Al met al reden voor de partijen om andermaal te vragen naar de exacte omvang van de inhuur door de gemeente: "Kan het college aangeven hoeveel er in de afgelopen vijf jaren (2020 t/m 2024) in totaal is uitgegeven aan externe inhuur (consultants, interim-managers, tijdelijke beleidsmedewerkers, etc.) en aan advies- en onderzoeksrapporten van externe bureaus zoals STEC, BRO, Ginder, KPMG, Berenschot, Twynstra Gudde, etc."

Kritiek
Uit eerdere discussies in de gemeenteraad is duidelijk geworden dat Maastricht iets minder externen inhuurt dan gemeentes van gelijke grootte. De Rekenkamer heeft overigens wel snoeiharde kritiek geuit op het inhuurbeleid van de gemeente.

Tot 2034 nog ruimte voor 92 hotelkamers
Tot 2034 is er in de stad nog ruimte in de hotelmarkt voor 92 kamers. Het onderzoeksbureau Ginder heeft op verzoek van de gemeente Maastricht het onderzoek naar de beschikbare marktruimte uitgevoerd. Dat meldt wethouder John Aarts in een brief aan de raad. Uit het rapport blijkt dat de huidige
Hotelbeleid: Geen knock out maar fluwelen handschoentjes
Wethouder Frans Bastiaens reageerde deze week furieus toen in de raadszaal de opmerking viel: “Wie betaalt, bepaalt”. Stephanie Blom van de SP liet zich die woorden ontvallen over het rapport van het bureau ZKA (inmiddels ‘Ginder’), over de financiële haalbaarheid van de uitbreiding van het Kruisherenhotel. ZKA toetste in opdracht
BRO: Meer horeca Intratuin gevaarlijk voor binnenstad
De vraag of er meer horeca toegestaan moet worden in de Intratuin in Heugem leverde begin dit jaar een harde botsing op tussen gemeenteraad en wethouder John Aarts. Een nieuw rapport van ruimtelijk adviesbureau BRO geeft Aarts nu gelijk: doe het niet! Uitbreiding toestaan tot 10% van het vloeroppervlak van
Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen
Hard oordeel Rekenkamer over externe inhuur
De Rekenkamer Maastricht oordeelt hard over de inhuur van externen bij de gemeente voor een bedrag van jaarlijks circa 15 miljoen euro. “Het is onmogelijk de doelmatigheid te meten”, luidt de eerste conclusie. De tweede: “De totale uitgaven aan externe inhuur zijn niet bekend.”
Wethouder: “Rapport Rekenkamer inhuur leest niet fraai”
Wethouder Manon Fokke (PvdA, bedrijfvoering) gaf het dinsdagavond tijdens de raadsvergadering toe: “Het rapport van de Rekenkamer leest niet buitengewoon fraai. Niet dat dat uitermate verbazingwekkend is. Want we hebben bij het opstellen van het coalitieakkoord gezegd dat de bedrijfsvoering op orde gebracht moet worden.”
Vragen over kosten externe inhuur
Het bericht in De Nieuwe Ster dat de gemeente 212.000 euro per jaar kwijt is aan de inzet van een externe parttimer (voor 24 uur per week), heeft geleid tot politieke vragen aan het stadsbestuur.

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden