Doorgaan naar artikel

Woningsplitsing: buurt in gelijk, maar rechter heft gebrek op

Inhoudsopgave

Maastricht heeft een eigenaar van twee panden in de binnenstad een vergunning gegeven om de woningen te splitsen in tien zelfstandige studentenwoningen. Twee groepen buurtbewoners hebben zich tegen die vergunning verzet. Ze vrezen veel te veel overlast van de studenten, met wie ze het trappenhuis en de tuin delen. Tien woningen worden kleiner dan 30 vierkante meter.

De rechter heeft diverse bezwaren van de buurt gegrond verklaard, maar daar heeft de buurt uiteindelijk weinig aan. Het is de rechter zelf die de gebreken aan de verleende vergunning opheft: “Door vergunninghouder wordt een huishoudelijk reglement vastgesteld, waaraan de huurders zich moeten houden, waarin ten minste wordt geregeld dat stalling van fietsen en opslag van huisvuil inpandig in de daarvoor bestemde ruimte moet plaatsvinden en dat er tussen bepaalde tijden (in de avond/nacht) stilte (stemgeluid op fluisterniveau en geen muziek of andere vormen van geluid) in de tuin moet zijn."

Mocht de vrees van de omwonenden uitkomen, dan moeten ze zich wenden tot de verhuurder, handhaving van de gemeente Maastricht of tot de politie.

Omdat de rechter de door de gemeente genomen besluiten heeft vernietigd wegens strijd met het zorgvuldigheidsbeginsel en omdat ze niet voldoende gemotiveerd zijn, moet Maastricht voor de proceskosten (5400 euro) opdraaien.

Advocate Ranka Timmers kon nog niet zeggen of de buurt het erbij laat zitten of niet. Ze wilde niet zeggen om welke straat het in Maastricht gaat. De eigenaar had overigens in eerste instantie elf woningen willen bouwen, maar leverde er in overleg met de gemeente ééntje in om in die ruimte fietsen en huisvuil te kunnen stallen.

De eigenaar van de panden heeft nog meer soortgelijke verzoeken lopen bij de gemeente Maastricht. De stad kijkt daarbij ook naar een Bibob-toetsing, om te voorkomen dat malafide ondernemers gefaciliteerd worden. In deze casus was de stad die toetsing vergeten. Niet erg volgens de rechter, omdat er geen vermoeden is dat er iets niet in de haak is. Mocht uit de Bibob-toetsing voor nieuwe aanvragen wat anders komen, kan de gemeente alsnog ingrijpen.

Planbureau: bouw niet te veel extreem kleine woningen
Het aandeel woningen in Maastricht van vijftig vierkante meter of minder is de afgelopen jaren toegenomen. De meeste Nederlanders wonen echter liever niet zo klein, waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), en grootschalige woonprojecten met kleine woningen bleken in het verleden ook niet altijd een succes.
Servatius: leegstand tegen feestende vrijstaat studenten
Ja, het is bewust beleid van Servatius om steeds meer studentenkamers in een complex aan het Herdenkingsplein leeg te laten staan. Servatius wil zo een einde maken aan de overlast-terreur van oorspronkelijk vijftig vooral mannelijke studenten. “We kiezen voor leefbaarheid in plaats van studentenverenigingen die ons vastgoed gebruiken als clublokaal.
Botermijn: 242 appartementen minimaal 35 m2
Maastricht heeft weer zijn eigen krant: denieuwestermaastricht.nl. Blijf op de hoogte van lokale gebeurtenissen, politiek, horeca, ondernemers, cultuur en historie.
Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden