Doorgaan naar artikel

Zijn de auto's nu zo slim of de verkeersborden zo dom?

Inhoudsopgave

Leef Mestreech,

Het voetbalseizoen zit er bijna op. Directie en bestuur van MVV lieten in een verklaring aan de supporters weten: "Slikken, kop omhoog en nao väöre". Het was immers geen seizoen dat zal uitblinken in de geschiedenisboeken. "We werken er met man en macht aan om dit voor komend seizoen positief te veranderen." Waar waarschijnlijk ook iets gaat veranderen, is bij concurrent Roda JC. Dankzij een foto van een tipgever uit Spanje lekte dit uit. De foto van de nieuwe Kerkraadse spelersbus laat namelijk zien dat ze de clubkleuren van MVV gaan overnemen. En dat mag je best een compliment noemen.

Krijgt Roda JC volgende seizoen dezelfde clubkleuren als MVV?

Hét woord van afgelopen week wordt wat mij betreft 'schitteringsonderzoek'. Ik had er nog nooit van gehoord, maar zo'n onderzoek wordt toch al regelmatig ingezet om te kijken of piloten van vliegtuigen geen last hebben van de schittering van zonnepanelen in een zonnepark dat in de buurt van de landingsbaan ligt. Bijzonder vond ik de opmerking van sommige lezers van onderstaand artikel die vonden dat zonnepanelen ook op daken behoren te liggen. Ik mag hopen dat het dan niet op de daken van woningen is, die in de aanvliegroute van de toestellen liggen, want anders rammelen je nog de 'tassen in de kast'.

Zonnepanelen Maastricht Airport kunnen piloten verblinden
De geplande aanleg van een zonnepark op Maastricht Airport kan tot problemen leiden bij het vliegverkeer. Piloten zouden bij een bepaalde stand van de zon verblind kunnen worden door de schittering van de zonnepanelen. Als gevolg van de schittering moest de Polderbaan op Schiphol een tijdje dicht. De baan is

Wat ook een keer onderhevig gemaakt mag worden aan een schitteringsonderzoek, is de gigantische ledreclame die op de parkeergarage van het MECC staat. Als iets leidt tot afleiding van de verkeersgebruiker, is het wel dat enorme ledscherm. Ik blijf het bijzonder vinden dat deze reclamezuil wel is toegestaan door de gemeente onder de noemer 'maatwerk' en andere aanvragen vanwege veiligheidsrisico's voor het verkeer in de prullenbak zijn gemieterd. Als je twee petten op hebt: enerzijds het petje aandeelhouder MECC en anderzijds het petje vergunningverlener, is het niet slim om juist hier af te wijken van het welstandsbeleid. Het argument 'afstand tot de weg' is natuurlijk een lachertje. Een 75 inch televisie blijft ook haarscherp beeld geven op 20 meter afstand.

Stadhuis verdedigt meten met twee maten, ook bij MECC
Het stadhuis blijft met twee maten meten en blijft dat ook verdedigen. Als er sprake is van afwijkingen van het eigen welstandsbeleid, worden die toegestaan en wordt dat “maatwerk” genoemd. Dat bleek uit het aanbrengen van twee felverlichte witte kubussen op het Dinghuis in de historische binnenstad, dat blijkt ook

Maatwerk levert de gemeente ook bij de verkeersborden in de stad. D66 wilde namelijk weten welke stappen de gemeente onderneemt om te evalueren welke verkeersborden overbodig zijn in het tijdperk van slimme voertuigen. Verder vroegen ze: "Bent u bereid alle niet-wettelijke verkeersborden en onnodige onderborden te verwijderen uit het straatbeeld?"

Als antwoord kreeg de partij: "Ook niet wettelijke verkeersborden en onderborden kunnen relevant zijn. We zijn dus niet bereid om zomaar al deze borden te verwijderen. Dit vergt maatwerk omdat per locatie dit bekeken en afgewogen moet worden." De gemeente heeft een punt door te stellen dat slimme voertuigen niet verantwoordelijk zijn voor correct rijgedrag. Dat is nog altijd de chauffeur op basis van de verkeersborden. Maar hoe kan een bestuurder wettelijke en niet-wettelijke borden onderscheiden? Je ziet vandaag de dag in een stad door de borden het verkeer haast niet meer. Wie bepaalt uiteindelijk of een niet-wettelijk verkeersbord of onderbord nog relevant is?

Dan de vraag van D66 of alle verkeersborden worden geregistreerd in een database. Antwoord gemeente: "Dit is een complexe opgave om dit in beeld te brengen en ook op orde te houden." Je zou denken je plaatst een bord en noteert dat in een systeem en als je er eentje weghaalt, gaat hij eruit. Dan heb je met één druk op de knop een overzicht. Aangezien dit er anno 2025 (nog) niet is ben ik bang dat niet-wettelijke verkeersborden nog heel lang relevant blijven.

Afsluiten doe ik deze week met de heerlijke zonnige temperaturen die we achter ons hebben liggen. En dat voor eind april. Voor onze buren, Van Berge Henegouwen Advocaten, was het reden om als team de lunch buiten te nuttigen. Aangezien De Nieuwe Ster niets ontgaat, waren we er snel bij om poolshoogte te nemen van dit tafereel. Mr. Sjoerd van Berge Henegouwen zag dit als uitgelezen kans, om zijn team te profileren. "Maken jullie even een foto voor in De Nieuwe Ster?", was zijn vriendelijk verzoek. Daar geven wij natuurlijk gehoor aan. Ik hoop wel dat meneer Van Berge Henegouwen zich realiseert dat ook bij ons de schoorsteen moet roken, dus een factuurtje voor deze 'free publicity' gooi ik persoonlijk bij hem in de bus.

Teamlunch in de buitenlucht. Deze foto werd u aangeboden door Van Berge Henegouwen Advocaten.

Veer zien us!
Oscar

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden