Doorgaan naar artikel

De Perroen en Graanmarkt 3 mogen restaurant worden

Graanmarkt 3 hoeft niet langer uitsluitend een 'biercafé' te worden. InBev is nu ook akkoord met de komst van een goed restaurant. Beeld: Klaassen Horecamakelaars

Inhoudsopgave

De grootste bierbrouwer ter wereld InBev heeft haar beleid gewijzigd: in Maastricht mogen De Perroen aan het Vrijthof en het pand Graanmarkt 3 restaurant worden. InBev heeft jaren vastgehouden aan de eis dat er een grand café (natte horeca) moest komen waar het vooral om de verkoop van bier ging.

Na jaren leegstand van beide panden wil InBev ook voor elk pand de nodige tonnen beschikbaar stellen om alles wat 'aard- en nagelvast' is aan het gebouw weer bij de tijd te brengen. Daarbij is bijvoorbeeld te denken aan riolering, ventilatie en elektriciteit.

Cocktails en wijntjes
Marc Vaassen die het rayon Zuid-Limburg beheert voor Klaassen Horecamakelaars is blij met de gewijzigde opstelling. "Maastricht heeft nog een aantal echte biercafés, maar we zien dat er steeds minder bier wordt gedronken. Vroeger hoorde je er niet bij als je op vrijdag- en zaterdagavond niet op stap in de kroeg was geweest, maar nu bestelt de jeugd cocktails en wijntjes. Dat betekent dat je daar als brouwer ook rekening mee moet houden. Ze zitten nu eenmaal niet meer op de stoel waar ze vroeger op zaten. Vroeger moest je zowat getrouwd zijn en als meneer pastoor het goed vond, mócht je van Brand hun bier gaan schenken."

Festivals en evenementen
Vaassen ziet nog een andere trend in de afgelopen jaren die impact heeft op horecabedrijven. "De jeugd trekt veel meer naar festivals en evenementen. Dat betekent dat ze soms drie, vier weken niet uit gaan om te sparen en dan bam, alles in één weekend uitgeven."

Vaassen: "Maastricht heeft geluk dat er heel veel jeugd is. Studenten zijn altijd goed voor het uitgaansleven. En dan zeker de internationale studenten die toch wat meer te besteden hebben. Maastricht profiteert daarvan. Waar de stad ook van profiteert is bijvoorbeeld Rieu. Dat effect is echt enorm. Een winstpakker voor alle horeca, maar ook voor modezaken en andere retail. En Maastricht doet het natuurlijk goed bij toeristen."

De Perroen aan het Vrijthof.

Vaassen gaat alle horeca-ondernemers die in het verleden interesse getoond hebben in Graanmarkt 3 (tegenover de Bonne Femme) en in De Perroen opnieuw benaderen. "Er was bij diverse ondernemers al interesse om er een goed restaurant te beginnen, daar pakken we de draad weer op."

Minimaal honderd stoelen
Vaassen denkt dat er voor goede horeca-ondernemers nog steeds een goede zaak is te draaien. "Je moet wel een zaak hebben met minimaal honderd stoelen als restaurant, anders wordt het lastig om de kosten van de keuken er goed uit te halen. En natuurlijk gaat het om de ondernemer. Kan hij of zij helder uitleggen wat het concept is? Niet voor één jaar, maar liefst voor vijf jaar of nog langer. Vaak heeft een ondernemer het idee in zijn hoofd, maar krijgt hij of zij dat niet goed op papier. Daar bieden wij hulp."

Vaasssen werkte tien jaar bij Bavaria en is nu twintig jaar in Zuid-Limburg actief als horecamakelaar.

Horecamakelaar Marc Vaassen.
De Perroen... als het te mooi is om waar te zijn
Bijna anderhalf jaar na het faillissement van café De Perroen op het Vrijthof is er nog steeds geen nieuwe exploitant voor de bekende horecazaak. Word de potentie van het pand te mooi voorgeschoteld?
Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen
La Mosa 2m² te klein, mag geen alcohol schenken
Zondagmiddag. Een zonovergoten Cörversplein langs de Maas. De terrasjes zitten goed vol. Mensen genieten van flanerende voorbijgangers, van een heerlijk gerechtje, van een glas wijn of bier. Maar het terras van La Mosa aan de gevel en ook de tafeltjes langs de Maas staan leeg. Reden: De zaak is precies

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden