Inhoudsopgave
De gemeente Maastricht schuift de problemen rond de verkeers- en parkeersituatie bij de John F. Kennedyschool en het toekomstig KernKindCentrum (KKC) in Belfort voor zich uit.
Dat valt op te maken uit de antwoorden die de partij 50PLUS kreeg op haar vragen. In maart was er een bewonersbijeenkomst in Belfort over de problemen.
Tijdens deze bijeenkomst hekelden de omwonenden de parkeerproblemen vanwege te weinig parkeerplaatsen, de vele opstoppingen en de verkeershinder vooral vóór aanvang en aan het einde van een schooldag. De geplande Kiss&Ride-strook is volgens de bewoners ook geen oplossing. DezeKiss&Ride-strook gaat parallel lopen aan de Keurmeestersdreef en niet bij de ingangen van de geplande nieuwe scholen van het KKC. Omwonenden vrezen dat automobilisten de Kiss&Ride-zone minimaal zullen gebruiken en hun kinderen laten uit- en instappen in de straat bij de ingang van de beide scholen die er komen.
Naar aanleiding van deze bewonersbijeenkomst stelde de partij 50PLUS vragen aan de gemeente. De gemeente komt met ontwijkende antwoorden en spreekt over een tijdelijke en toekomstige situatie.
Tijdelijke situatie
Volgens de gemeente wordt in de tijdelijke situatie gekeken naar een tijdelijke oplossing in samenspraak met MosaLira. Maar wat die tijdelijke oplossing gaat worden wordt niet gemeld.
Toekomstige situatie
De gemeente spreekt daarnaast over de toekomstige situatie, maar noemt daar geen termijn bij. De verwachting is dat begin juni 2025 het KernKindcentrum (KKC) met daarin naast de John F. Kennedyschool (MosaLira), de Emile Weslyschool(Vereniging Suringar) en de opvang locatie SamenSpelen, geopend wordt.
Kiss&Ride
Maar de aanleg van de Kiss&Ride-strook is dan nog lang niet gerealiseerd. Eerst moeten de gebouwen van de huidige John F. Kennedyschool en het gebouw van de vroegere SNS-bank op de hoek Peymeestersdreef en Keurmeerstersdreef nog gesloopt worden. Daarna moeten, als het goed is, de gebouwen van de zorgorganisatie Martha Flora, Radar en de GGD aan de andere zijde van het KKC aan de Voldersdreef nog gebouwd worden. Dat is naast de geplande uitgang van de Kiss&Ride-strook. Hoewel het gebouw van o.a. Martha Flora formeel los staat van het KKC zal door het sloop- en bouwverkeer rond het Keurmeestersplein, de Ebenistendreef en de Voldersdreef het druk worden.
Aantrekkelijke locatie
Desalniettemin zegt de gemeente, dat “In de toekomstige situatie het autoverkeer vanaf de Keurmeestersdreef verleid wordt om niet de wijk in te rijden maar gebruik te maken van de nieuw aan te leggen Kiss and Ride langs de Keurmeestersdreef. Vanaf de K&R is een directe toegang naar het schoolplein waardoor het een aantrekkelijke locatie is voor schoolouders. In deze nieuwe situatie is er ook ruimte voor fietsen en lopen dat gesitueerd wordt aan een andere zijde van het terrein om deze stroom te scheiden van het autoverkeer. Samen met Veilig Verkeer Nederland en de scholen besteden we aandacht om te stimuleren en ouders te verleiden om niet met de auto te komen. Nadat de ontwikkelingen op het Keurmeesterplein afgerond zijn vindt een evaluatie plaats. Hierbij wordt ook het functioneren van de K&R meegenomen. Indien nodig, worden aanvullende verkeerskundige maatregelen getroffen.”
Tijdslijn ontbreekt
De gemeente noemt geen tijdslijn of einddatum en het feit dat in de huidige situatie schoolouders ook al zouden kunnen kiezen voor te fietsen of te lopen, maar dat – om welke reden dan ook – niet altijd doen. Indien de gemeente dat nodig vindt willen ze wel verkeerskundigen raadplegen. Dat kost tijd en geld.
Verkeerscirculatieplan
Een suggestie van omwonenden in de omliggende straten, denk aan het Keurmeestersplein, de Peymeestersdreef, de Ebenistendreef, de Ketelbutersdreef, de Glazeniersdreef en de Voldersdreef, een verkeerscirculatieplan in de stellen, wil de gemeente wel onderzoeken, maar tekent daarbij wel aan dat na oplevering van alle gebouwen de verwachting is dat de parkeer- en verkeersdruk in de omliggende straten zal afnemen. Waarop dit optimisme is gebaseerd wordt niet verklaard.
Participatie vs verwachtingen
De gemeente streeft steeds naar participatie. Nu een buurt wil meedenken en participeren lijkt het erop dat de gemeente daar weinig animo voor heeft. Bij participatie zou wel moeten horen dat de gemeente uitlegt waarom er niet gekozen wordt voor de oplossingen die worden aangedragen door de buurt. Nu lijkt het erop dat de gemeente alles voor zich uit schuift en zonder onderbouwing spreekt over “verwachtingen” die hun beleid ondersteunt.