Inhoudsopgave
In Maastricht is - net als in de rest van het land - sprake van een dubbele vergrijzing. Onze groep ouderen groeit niet alleen, onze ouderen worden ook steeds ouder. De zorgvraag neemt tot 2040 enorm toe, terwijl het aantal mantelzorgers afneemt. In 2040 zijn er circa 900 mensen meer dan nu die in een verpleegtehuis thuishoren, maar het Rijk wil geen extra verpleeghuizen meer bouwen. Langer thuis wonen, is het devies.
Een van de vele onderzoeken hoe bestuurlijk het beste om te gaan met alle uitdagingen laat zien waar je in Maastricht het beste het langste thuis kunt wonen, omdat daar de dichtheid van voorzieningen het hoogst is. Denk daarbij aan supermarkt en drogist, aan zorgvoorzieningen zoals huisarts en wijkverpleging, aan buurtcentra, aan fysiotherapeut, kapper, cultuur en de nabijheid van het openbaar vervoer. Hoe meer voorzieningen dichtbij huis, hoe meer punten, hoe groener op onderstaande kaart.
Onderstaande kaart van de 'Stec Thuis- en dichtbijscan' laat goed zien waar ouderen nu het langste thuis zouden kunnen blijven wonen.

2330 woningen
Het toenemende aantal ouderen en de bijbehorende groeiende zorgvraag vraagt ook om forse aanpassingen in de woningvoorraad van Maastricht. Vanuit de rijksopgave voor 290.000 extra woningen voor ouderen in nieuwbouw of in bestaande bouw is de opgave vertaald naar zo’n 2.330 woningen in de gemeente Maastricht. Het gaat om zo’n 710 nultredenwoningen, 1.380 geclusterde woningen en 240 zorggeschikte woningen.
Eigen investering
Een deel van deze vraag kan opgevangen worden in nieuwbouw, maar een nog groter deel betreft een aanpassingsopgave in de bestaande voorraad en leefomgeving. Dit zal grotendeels vanuit de Wmo en/of eigen investeringen van onze inwoner bekostigd moeten worden.
Erf
Den Haag wil meewerken door het realiseren van mantelzorgwoningen in een deel van een bestaande woning, uitbouw of een bijgebouw vanuit de bruidsschat vergunningsvrij te maken. Een van de aanpassingen is het verbreden van de realisatie van mantelzorgwoningen op achtererven. Daarnaast is verbreding op de doelgroep voorgesteld: ook mogen van minister Mona Keijzer de woningen gebruikt worden als familiewoningen (eerste graad).
groot. Als ik nadenk over andere
woningzoekende n en volgende generaties wringt
het ergens om een klein deel van het huis aan te
passen om er te kunnen blijven wonen, terwijl
een groot deel leeg blijft staan. We kunnen dan
beter verhuizen naar een andere woning, maar
deze overstap zal voor ons wel groot worden.” –
Inwoner Maastricht
Doorstroommakelaar
Een van de mogelijkheden die in de stukken van de gemeente genoemd worden is het inzetten van doorstroommakelaars. Een doorstroommakelaar kan ouderen helpen om hen in het verhuisproces te ondersteunen door (potentiële) huurders op weg te helpen en te ontzorgen.
Delataplan
Uit de Stec Thuis en dichtbij-scan' blijkt dat de donker- en lichtgroene gebieden goed overeenkomen met de woonzorg-locaties die aangewezen zijn in het Deltaplan Wonen, Welzijn en Zorg in de buurt. Het is aan de politiek in Maastricht de vraag wat ze wil doen met de gebieden die nu slecht uit de scan komen en rood- of roze kleuren.
Ouderenzorg
In het ‘Deltaplan wonen, welzijn en (minder) zorg in de buurt’ hebben woningcorporaties en zorg- en welzijnsorganisaties zich verenigd om de komende jaren de zorg toekomstbestendig, toegankelijk en betaalbaar te houden. De organisaties voor ouderenzorg (Sevagram, Envida, Thuiszorg Groot Liburg, Vitala+), welzijnswerk (Trajekt), de huisartsen (ZIO), Steunpunt Mantelzorg Zuid en de woningcorporaties (Wonen Limburg, Servatius, Maasvallei, Krijtland Wonen, Wonen Meerssen) slaan samen met LEVANTOgroep en Radar de handen ineen om het verschil te maken. Hierbij zijn partners aangesloten, waaronder zorgkantoren CZ en VGZ, Universiteit van Maastricht, GGD Zuid Limburg en regiogemeenten, waaronder gemeente Maastricht.
Zorgvraag
Op basis van de autonome huishoudensprognoses verwachten we in 2040 circa 3.225 extra alleenstaanden en stellen van 75 jaar of ouder ten opzichte van nu. Het aantal oudere cliënten met een Wlz-indicatie (Wet Langdurige Zorg, verpleeghuis) groeit tot 2040 naar verwachting met circa 900 cliënten. Het grootste deel van deze groei wordt voornamelijk veroorzaakt door ouderen met een psychogeriatrische (+460) of met een somatische aandoeningen (+410). Daar bovenop komt het aantal ouderen dat gebruik maakt van een Wmo- maatwerkvoorziening. Tot en met 2040 groeit dit aantal met circa 1.430 ouderen tot een aantal van 9.200 ouderen met een Wmo maatwerkvoorziening.


