Doorgaan naar artikel

Logistieke hubs als oplossing voor zero-emissie Stadslogistiek

Inhoudsopgave

Sinds 1-1-2025 heeft Maastricht, samen met 15 andere steden, een zero-emissiezone voor stadslogistiek. Dat betekent dat al het stadslogistieke verkeer uiterlijk op 1-1-2030 geen uitlaatgassen meer mag uitstoten. Behalve zero-emissie is de oplossing voor schone binnensteden ook minder logistiek gereden kilometers. Daarin spelen logistieke hubs een belangrijke rol.

De term hub is een containerbegrip dat in allerlei sectoren wordt gebruikt. In de logistieke wereld is het actueel geworden door de komst van de zero-emissiezones. Een logistieke hub is een verzamel- en distributiepunt aan de rand van de binnenstad en of in de regio. Daar komen afzonderlijke leveringen vanuit magazijnen en depots elders aan en worden de goederen gesorteerd op basis van hun plek van bestemming in de binnenstad en in de juiste, ­veelal elektrische, bestelwagens geladen. Deze brengen de goederen gebundeld naar klanten in de binnenstad. Daarvoor worden ook alternatieve middelen als fietskoeriers of e-cargobikes ingezet.

Voordelen
Veel ondernemers zijn nog onbekend met de mogelijkheden en beschouwen logistieke hubs als een luchtkasteel, een idee van beleidsmakers. Een logistieke hub kan transporteurs/leveranciers en hun klanten direct financieel voordeel opleveren. Minder vervoersbewegingen betekenen immers ook minder facturen, minder tijd om goederen te ontvangen en minder afval in de winkel. Voor de retail- en horecaondernemer betekent het dat deze ook meer aandacht aan zijn klanten kan besteden. “Het lange-termijn effect van de inzet van logistieke hubs is de bijdrage aan een aantrekkelijke binnenstad. Dat komt ook bewoners en bezoekers ten goede”, aldus Jelle Ummels, projectleider Maastricht Bereikbaar.

Wat gebeurt er in een logistieke hub?
Hoe een logistieke hub er in de praktijk uitziet, hangt grotendeels af van welke goederen er worden verzameld en waar ze naartoe worden vervoerd. Logistieke hubs hebben natuurlijk overslagfaciliteiten, opslagruimtes en sorteersystemen voor de distributie. De laatste op basis van bestemming of andere criteria om de goederen efficiënt te verdelen over de juiste transportmiddelen of voertui­gen. Een logistieke hub heeft vaak ook faciliteiten voor verzending en verpakking, voor het geval goederen opnieuw verpakt of gepalle­tiseerd moeten worden.

Boekhandel Dominicanen
Dat laatste is wat Boekhandel Dominicanen laat doen in een logistieke hub. Tot juni 2023 werden alle boeken in de winkel geleverd. Sylvia Harmes, directeur-eigenaar: “Dat zorgde ervoor dat in de ochtend langere tijd een vrachtwagen voor de deur stond. Ook was de boekhandel zelf een opslagplaats. Het sorteren, bestickeren en beprijzen van de boeken gebeurde allemaal in de winkel. Terwijl we eigenlijk onze bezoekers alle ruimte willen geven. Op een zaterdag komen er 5.000 bezoekers die gemiddeld een halfuur bij ons verblijven. We willen hen een totaalbeleving bieden en een ontmoetingsplek zijn. Dan helpen grote dozen, kratten, karren her en der zeker niet. Het was ons al jaren een doorn in het oog.” Daarom bundelt de boekhandel de belevering sinds juni 2023 via Goederen­ hubs Maastricht in de Beatrixhaven. Sylvia: “De medewerkers werken nu op twee locaties: bij Goederenhubs of in de winkel in de binnenstad. Bij Goederenhubs kunnen medewerkers geconcentreerd sorteren, bestickeren en beprijzen. Vanaf Goederenhubs gaan de boeken in boekentransportkarretjes naar de winkel; de boeken kunnen direct de kasten in. In de winkel hebben we zo alle tijd en aandacht voor de klant.”

Eigen hubs
Ronkende vrachtwagens en bestelbussen waren ondernemer Léon Monfrance jaren geleden al een doorn in het oog. Zijn vijf schoenenzaken liggen in de binnenstad en de toestroom van klanten is mede afhankelijk van een aantrekkelijke stad. Die ergernis bracht Léon op het idee om een eigen logistieke hub op te zetten. Bestellingen worden niet meer door verschillende leveranciers bij zijn vijf schoenzaken afgeleverd, maar bij de eigen hub buiten de stad, waar alle schoenen worden gesorteerd en klaargemaakt voor vervoer naar de stad. De volle bestelbus rijdt naar het OLV-plein. Vanaf daar worden drie filialen met een steekwagen beleverd en het afval mee retour genomen. Daarna rijdt de bestelbus naar de twee filialen in Wyck. “De winst is niet enkel dat het aantal kilometers aanzienlijk minder is, maar ook dat het personeel niet meer hoeft uit te pakken en sorteren in de winkels. Daardoor is er rust in de zaken en heeft het personeel alle tijd voor de klanten”, vertelt Léon. Ook horecaleverancier Raymond Wintjens van ’t Vitamientje heeft een eigen logistieke hub, in dit geval voor versproducten. In de hub van 4000 m2 met koelcellen, opslag en een state-of-the-art snijkeuken worden de versproducten gereed gemaakt voor horecaklanten. “We plannen onze ritten zo efficiënt mogelijk in en rijden met vier elektrische bakwagens in de zero-emissiezones in Maastricht en Eindhoven. De bakwagens laden we met eigen zonnepanelen op.”

Wat kunnen logistieke hubs een ondernemer opleveren?
Wilt u weten hoe u zelf kunt profiteren van het gebruik van een logistieke hub? Kom naar de bijeenkomst ‘Logistieke hubs: luchtkasteel of lucratief’ op woensdag 4 juni bij Tapijn in Maastricht. Uw host is Simone van Trier. Ondernemer Henk Klijn, verbonden aan Stadsbrouwerij Maastricht, vertelt hoe hij voor landelijk­ cateraar Albron het aantal vervoersbewegingen met 70% terugbracht. ­ Logistiek makelaar Michel Oldenburg geeft u ter plekke een grove indicatie van mogelijke kosten/besparingen en voordelen. Deze avond kan u als ondernemer sowieso € 1000,- subsidie opleveren om gebruik te gaan maken van een hub.

Kijk voor alle info op www.zesmaastricht.nl

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden