Inhoudsopgave
RECHTSTRAAT 98
Deze foto werd in 1918 gemaakt. In het raam boven de voordeur lezen we buiten het huisnummer ook: ‘Guill Willems Hofkens’. In de rechter etalage zijn onder meer (leren) riemen en een leren tas te zien. Ik was benieuwd wie de eigenaar van deze winkel in Wyck was.

Volgens het Maastrichtse bevolkingsregister uit de periode 1890-1920 woonde op het adres Rechtstraat 98 de zadelmaker Willem Hubert Willems. In het dagelijks leven zal hij (Guill)aume hebben geheten. Guillaume woonde hier met zijn echtgenote en hun kinderen. Het verdrietige toeval wil dat in het jaar dat deze foto werd gemaakt de echtgenote van Guillaume overleed. Op 23 maart 1918 blies Maria Johanna Berta Hofkens haar laatste adem uit, negenenvijftig jaar oud. Ze was de tweede echtgenote van Guillaume. Met haar was Guillaume op 9 januari 1888 getrouwd, nadat hij op 5 oktober 1883 weduwnaar was geworden. Zijn eerste echtgenote was een maand na de geboorte van hun enige kind op vijfentwintigjarige leeftijd overleden, mogelijk aan de gevolgen van deze bevalling. Het kind zelf zou slechts drie maanden oud worden.
Op 23 september 1910 was het echtpaar Willems-Hofkens verhuisd naar de Rechtstraat 98. Het gezin was de Maas overgestoken, want het vorige adres was Heggenstraat 9, waar we tegenwoordig damesmodezaak VanDaan vinden. Voordat de verhuizing naar de Heggenstraat had plaatsgevonden (1902), woonde het gezin op het adres Markt 6, de huidige locatie van Bistro FAB. Tijdens de periode in de Heggenstraat ging Guillaume failliet. In de Limburger Koerier van 9 september 1903 is te lezen dat een dag eerder het faillissement van W.H. Willems-Hofkens, ‘handelaar in lederwaren te Maastricht’, was uitgesproken. Behalve zadels maakte Guillaume dus ook andere goederen van leer. Die lederwaren zullen ook in zijn winkel in de Rechtstraat verkocht zijn.
Bron informatie: Bevolkingsregister Maastricht en website www.delpher.nl
JOHN F. KENNEDYBRUG
Deze foto werd op maandagochtend 6 mei 1968 gemaakt door fotograaf Jac. de Nijs. Het was een regenachtige dag. Prins Claus der Nederlanden was die ochtend in Maastricht voor de feestelijke opening van de John F. Kennedybrug. Prinses Beatrix was op dat moment in blijde verwachting van prins Friso, die op 25 september van dat jaar ter wereld zou komen als derde in de lijn om zijn grootmoeder, koningin Juliana, op te volgen als staatshoofd. Links naast prins Claus staat burgemeester Fons Baeten (met ambtsketen).

In 1965 was Rijkswaterstaat begonnen met de bouw van de brug, die uiteindelijk ongeveer dertig miljoen gulden zou kosten. Voor de aanleg van de brug en de Maasboulevard, die aan moest sluiten op de brug, moest een groot deel van het Stadspark verdwijnen. Het karakter van de Prins Bisschopsingel in het Villapark viel ook ten prooi aan de brug.
Op 6 mei 1968 werd de brug, die vernoemd werd naar de in 1963 vermoorde Amerikaanse president, door prins Claus in de stromende regen officieel geopend. Diverse verkeersvoorzieningen waren op dat moment echter nog niet gereed. Dit kwam door het plotselinge overlijden van de hoofdingenieur.
In het Limburgs Dagblad van 7 mei is te lezen dat de brug in de volksmond de ‘Zuiderbrug’ werd genoemd. De opening vond volgens het krantenartikel niet plaats door middel van het doorknippen van een lint, maar door het met behulp van een lier omhoog draaien van een wegafzetting, waarop met grote letters stond: ‘Afgesloten rijweg. Brug in aanbouw’. Bij het omhoog gaan kantelde het bord en werd de tekst ‘John. F. Kennedybrug’ zichtbaar.
Bron informatie: website www.delpher.nl

