Doorgaan naar artikel

Toename seksueel geweld op Universiteit Maastricht

Uit het jaarverslag Sociale Veiligheid van de universiteit blijkt dat het aantal meldingen toeneemt.

Inhoudsopgave

Het aantal meldingen op de universiteit over sociale onveiligheid blijft toenemen. Vooral vrouwelijke studenten zijn het slachtoffer. In 32% van de gevallen gaat het om seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Dat blijkt uit het Jaarverslag Sociale Veiligheid Studenten 2023. Het team Sociale Veiligheid, dat sinds augustus bestaat, ontving sinds de start 79 meldingen. Behalve seksueel geweld is er in 24% van de gevallen sprake van onprofessioneel gedrag en in 14% van discriminatie. Het aantal incidenten is waarschijnlijk veel hoger dan gemeld. 'De cijfers reflecteren alleen wat er bij het team is binnengekomen en geven daarmee waarschijnlijk slechts een beperkt deel weer van wat daadwerkelijk gebeurt in de UM-community,' staat er te lezen. Onveilig gedrag vindt plaats zowel on- als off campus. Niet-Nederlandse studenten voelen zich in toenemende mate onveilig op straat in Maastricht. Er is vaker sprake van bespuugd worden of straatintimidatie, catcalling.

Medewerker
De persoon of personen waarop de meldingen afgelopen jaar betrekking hadden was in 24 gevallen een medewerker van de universiteit. In 33 gevallen ging het om een medestudent. In de overige gevallen ging het om iemand van buiten de universiteit of werd de herkomst niet geregistreerd. Uit het jaarverslag blijkt dat ruim driekwart van alle meldingen gedaan wordt door een vrouwelijke student. Andere groepen die vaak slachtoffer worden zijn studenten die tot de LHBTIQ+ community behoren of die lid zijn van een studie- of studentenvereniging. Hierover ontbreken echter exacte cijfers omdat ze niet worden bijgehouden.

Diversiteit
Het team Sociale Veiligheid bestaat uit vier vertrouwenspersonen. Dat moet veranderen staat in het jaarverslag. Bij het team Sociale Veiligheid is geen andere keuze dan om bijgestaan te kunnen worden door een witte, Limburgse, vrouwelijke medewerker en ontbreekt de diversiteit in het team. Om goed toegankelijk te zijn voor alle studenten zal er rekening gehouden moeten worden met de samenstelling van de groep medewerkers binnen dit team en de diversiteit daarvan (gender, achtergrond, nationaliteit).

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden