Inhoudsopgave
Bij de Quirinaalhof in Daalhof staan sinds kort tien vleermuizenkasten. Deze specifieke kasten zijn ontworpen om vleermuizen een veilige en geschikte verblijfplaats te bieden, vooral in stedelijke omgevingen waar natuurlijke schuilplaatsen zoals oude bomen en gebouwen vaak ontbreken.
In veel stedelijke gebieden verdwijnen de natuurlijke schuilplaatsen van vleermuizen in een rap tempo. Oude bomen met holtes, verlaten gebouwen of spouwmuren worden vaak verwijderd of hermetisch afgesloten. Om deze belangrijke insecteneters toch een veilige rustplaats te bieden, worden steeds vaker vleermuiskasten geplaatst — zoals te zien op de afbeelding hierboven.
Jachtgebied
De vleermuiskasten, bevestigd op houten palen bij de Quirinaalhof, zijn strategisch geplaatst: beschut tegen de wind, in de zon (voor warmte) en dicht bij groenstroken die dienstdoen als jachtgebied voor insecten. De hoogte en het gesloten ontwerp beschermen de dieren tegen roofdieren en weersinvloeden.
Biodiversiteit
Vleermuizen zijn uiterst nuttige dieren: ze helpen bij de natuurlijke bestrijding van muggen en andere insecten. In Nederland zijn alle vleermuissoorten beschermd; hun aantallen staan onder druk door habitatverlies en verstoring. Door het plaatsen van vleermuiskasten dragen gemeenten en bewoners actief bij aan het behoud van biodiversiteit.
Wie plaatste deze vleermuizenkasten?
Het gebruik van deze kasten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar ook een goed voorbeeld van hoe mens en natuur kunnen samenleven in een verstedelijkte omgeving. Educatieve borden of rondleidingen kunnen bovendien bijdragen aan meer bewustwording en waardering voor deze fascinerende dieren. Rest alleen de vraag wie deze kasten geplaatst heeft? Helaas wisten de omwonenden die wij spraken dat ook niet. Een bordje hebben wij niet kunnen ontdekken en een zoekslag op Google leverde ook geen resultaat op. Zelfs de Partij voor de Dieren, die het een prima initiatief vindt, tast in het duister omtrent de herkomst van deze vleermuiskasten.

