Inhoudsopgave
De Arbeidsinspectie is met een onderzoek bezig bij de internationale school United World College (UWC). De school werkt met ondoorzichtige arbeidscontracten waardoor medewerkers veel meer uren maken dan toegestaan. De zaak kwam aan het rollen door een klokkenluider.
De 200 internationale studenten die aan het UWC studeren, wonen op de campus bij de Geusselt. Voor de begeleiding van de studenten, ook na schooltijd en in de weekenden, heeft UWC negen zogeheten Residence Mentors. Die medewerkers wonen en werken op de campus. De scheidslijn tussen privé en werk komt daarmee volledig te vervallen. Niet duidelijk is wanneer de medewerkers moeten werken en wanneer ze vrij ze. Dat heeft weer te maken met een onduidelijk arbeidscontract waar donderdag bij de rechtbank ook kantonrechter mr. R. Quaedackers zo veel vraagtekens bij zette dat hij op een gegeven moment vroeg: "is er wel een arbeidsovereenkomst?" Die blijkt er voor de Residence Mentors wel te zijn, maar wat de arbeidsvoorwaarden precies zijn is onduidelijk. Volgens hr-manager Margot Rameckers die op de zitting aanwezig was, is het contract dat de Residence Mentors hebben met het UWC uniek. "Er zijn geen vaste uren, maar omdat we wel iets moeten invullen in het arbeidscontract hebben we daarin 20 uur opgenomen, maar in feite zijn er geen afspraken over het aantal te werken uren," vertelde de hr-manager.
Levensstijl
En die onduidelijkheid was voor een van de Residence Mentors aanleiding om aan de bel te trekken. De vrouw hield de uren bij die ze binnen het UWC werkte en kwam uit op soms meer dan 50 uur per week. Ze kreeg echter maar 20 uur betaald, omdat dat in het arbeidscontract stond. Van haar werd wel verwacht dat ze altijd beschikbaar was voor de studenten en voor meetings in de avonduren. Dat wordt in de hand gewerkt omdat de Residence Mentors gratis mogen wonen in een appartement op de campus. Er zijn geen afspraken over welke uren privétijd zijn en welke uren in dienst voor het United World College. Volgens het United World College is de functie van Residence Mentor zo uniek, dat er eigenlijk geen sprake is van baan, maar van een levensstijl.
Arbeidstijdenwet
De Arbeidsinspectie denkt daar heel anders over. Na een melding startte de Arbeidsinspectie in september vorig jaar een onderzoek binnen UWC. Daaruit bleek al snel dat er iets goed mis is met arbeidsvoorwaarden van Residence Mentors. Vooral de medewerkers die naast hun baan als docent ook Residence Mentor zijn overtreden de Arbeidstijdenwet. Volgende week maandag is een hoorzitting van de Arbeidsinspectie, maar die heeft nu al aan het United World College laten weten dat ze een boete gaat opleggen vanwege de overtredingen.
Autoriteit
De vrouw die donderdag voor de kantonrechter stond en die de zaak aankaartte dreigt haar baan te verliezen. Het UWC wil van haar af, omdat ze geen autoriteit zou accepteren. Ook zou er met de medewerkster geen normaal gesprek mogelijk zijn en zou ze voor een verziekte sfeer binnen het team van negen Residence Mentors zorgen. Die verziekte sfeer wordt ook genoemd door haar collega's, maar deze collega's wilden richting de directie van het UWC alleen anoniem hun verhaal vertellen.
De kantonrechter wilde tijdens de zitting nog weten of het UWC en de Residence Mentor eventueel tot overeenstemming zouden kunnen komen over de ontbinding van het arbeidscontract. Maar dat bleek niet mogelijk. De medewerkster eist - mocht haar arbeidscontract ontbonden worden - bijna 1,4 miljoen euro vergoeding. De rechtbank doet 5 december uitspraak.