Doorgaan naar artikel

Bezuinigt stad ten onrechte op verkeerslichten?

Situatie bij de Akersteenweg. Aan de rechterkant geen verkeerslicht.

Inhoudsopgave

Het is natuurlijk altijd goed als een gemeente op de kleintjes let. Dat is anders als de stad zelf een uitzonderingscategorie gaat bedenken die niet in de wet staat. Om in dit geval te bezuinigen op verkeerslichten. Onze verslaggever Hub Brandts stuitte er bij toeval op en zocht de kwestie uit.

Waar gaat het om? Op diverse plaatsen in de stad staan aan de rechterkant van de weg geen verkeerslichten, terwijl dat wel zou moeten. Dat is bijvoorbeeld het geval op de Akersteenweg, de Prins Bisschopssingel (voetgangersoversteekplaats) en bij het kruispunt Statensingel-Maagdendries-Frontensingel (richting Bosscherweg).

Hoofdregel
Volgens art. 12 van de Regeling Verkeerslichten (2019) is de hoofdregel dat ”driekleurige verkeerslichten, gezien vanuit de richting waaruit het verkeer nadert, aan de rechterzijde van de rijbaan geplaatst moeten worden.

Afwijken
De wet (art. 14 van de Regeling Verkeerslichten) bepaalt ook wanneer je daarvan mag afwijken. "In plaats van of als aanvulling op driekleurige verkeerslichten aan de linker- en/of rechterzijde van de rijbaan worden driekleurige verkeerslichten boven de rijbaan aangebracht, indien dit met het oog op de waarneembaarheid en herkenbaarheid van de verkeerslichten dan wel door het ontbreken van voldoende ruimte noodzakelijk is."

Voorwaarde
Dus je mag de verkeerslichten ook alleen boven de weg hangen, indien - en dat is dus de voorwaarde - er aan de zijkant geen ruimte is of de verkeerslichten daar niet te zien zijn. Als daar wel ruimte is en de lichten zijn goed te zien, moet je ze daar plaatsen.

Interpretatie
Maastricht heeft een andere interpretatie van de Regeling Verkeerslichten. "In onderstaand artikel 14 geeft de term ‘in plaats van’ aan dat de door De Nieuwe Ster aangegeven situaties voldoen aan de Regeling Verkeerslichten ondanks dat er geen verkeerslantaarns rechts van de weg aanwezig zijn", zo zegt de woordvoerder van de gemeente.

Bezuinigen
De gemeente voert een andere reden aan om op de Akersteenweg en de andere plekken niet een verkeerslicht aan de rechterkant te plaatsen. "In uitzonderlijke gevallen kunnen voor een richting zowel verkeerslantaarns naast als boven de weg worden geplaatst, maar vanuit budgettaire redenen wordt dit niet standaard gedaan: extra verkeerslantaarns leiden tot hogere kosten vanwege de benodigde bekabeling, verkeerslantaarns, verkeersmasten, energie en onderhoud."

Reden
Bezuinigen dus. Maar dat is geen reden die in de wet genoemd wordt om af te wijken van de hoofdregel: verkeerslichten aan de rechterkant van de weg.

Vervanging
De installaties aan de Akersteenweg worden naar verwachting in 2026/2027 vervangen. Daarbij wordt opnieuw, aldus de gemeente, gekeken naar de juiste plaatsing van de verkeerslantaarns.

Pas op!
Waarschuwing voor alle automobilisten: Als u door rood licht rijdt bij een verkeersinstallatie waarbij het driekleurige verkeerslicht aan de rechterzijde ontbreekt, blijft u strafbaar ook al voldoet de verkeerslichtinstallatie ter plaatse niet aan de juiste inrichtingseisen.

Stad onderzoekt ‘onzichtbare’ knop verkeerslicht Ceramique
Antwoord van de gemeente op vragen van de PvdA over de nieuwe verkeerslichten op de Avenue Ceramique: “We zijn aan het nadenken over hoe we de voetganger beter kunnen informeren over de aanwezigheid van de onzichtbare knop en waar deze voor dient.” Die onzichtbare knop, dat is een ‘scan-vlakje’ op
Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen


Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden