Doorgaan naar artikel

Erewacht bij afscheid Toon Jenniskens

Leden van het Graf van Servaas en de carnavalsvereniging uit Horst vormen een erewacht.

Inhoudsopgave

Familie, vrienden en talloze vertegenwoordigers uit het maatschappelijk en vooral cultuurhistorische veld van Maastricht en andere Limburgse regio’s hebben zaterdagochtend afscheid genomen van Toon Jenniskens. De oud-stadsarchivaris staat bij velen bekend als een van de historische gewetens van stad, provincie, regionale kerken en de vastelaovend.

Door Laurens Bouvrie

Voor aanvang van de afscheidsdienst in de Sint Servaasbasiliek vormden leden van de Vereniging van het Graf van Sint Servaas en leden van de carnavalsvereniging uit Horst een erewacht bij de grafkist waarin hij was opgebaard. Om een overzicht te maken van verenigingen, clubs, genootschappen, stichtingen en welke vorm van maatschappelijke, culturele of historische gezelschappen dan ook, waar Toon Jenniskens op een of andere wijze bij betrokken is geweest, is bijna niet te doen.

Bidprent
In zijn zelfgeschreven bidprent, die hij schreef met de rode draad ‘dankbaar’ noemt hij ze zelf ook niet allemaal op. De met de Trichter van Maastricht en Ridder in de Orde van Oranje-Nassau onderscheiden archivaris en historicus heeft een belangrijk deel van zijn werkzame leven en vrije tijd besteed aan het in kaart brengen van Maastricht door de eeuwen heen. Misschien wel zijn belangrijkste bijdrage aan het ‘transparant maken van historisch Maastricht’ zijn de transcripties van middeleeuwse bronnen. Aan dat monnikenwerk begon hij toen hij rond 1992 door burgemeester Philip Houben werd benoemd tot Stadscultuurhistoricus. Achteraf gezien kun je dit woord opgebouwd uit drie zelfstandige naamwoorden zien als een – zeer – beknopte omschrijving van een belangrijk deel van Toon Jenniskens’ leven.

Horst
Dat Maastricht zijn thuis werd liet onverlet dat hij zijn geboortedorp Meterik en daarmee ook de gemeente Horst aan de Maas net zo belangrijk voor hem bleven. Niet voor niets stond op het altaar prominent de banier van de Horster carnavalsvereniging D’n Dreumel. Aan de – zo leek het – nimmer eindigende zoektocht naar kennis en duiding van de Maastrichtse historie door Toon Jenniskens is een eind gekomen. Voor altijd staan evenwel talloze studies, boeken en geschriften door hem geschreven voor de liefhebbers van de geschiedenis van de stad paraat. Wie weet zal ooit nog eens iemand een boek of toch in ieder geval – zijn geesteskind – een deel aan de Historische Reeks toevoegen, waarin hij de hoofdrol speelt.

Toon Jenniskens overleed op 14 september 2024 op 83-jarige leeftijd.

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden