Doorgaan naar artikel

Politieke ergernis: geld Bonbonnière naar Nederlandse Dansdagen

Beeld uit een promotievideo van de Nederlandse Dansdagen

Inhoudsopgave

Het verval van het eens roemrijke Bonbonnière-theater in de stad is een open zenuw bij de Maastrichtse bevolking. 'Otoriteitetoeker' Georges van Zeijl van De Tempeleers kapittelt het gemeentebestuur steevast elke 'machseuverdrach' dat ze te weinig doet. Nu is er in de politiek ophef ontstaan over een besluit van het college van B&W om zes ton die gereserveerd waren voor de Bonbonnière weg te halen en aan de Nederlandse Dansdagen te geven.

Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht is het felst in haar bewoordingen. Ook Jo Smeets van Maastricht van Nu klom meteen in de pen. Beiden hekelen het feit dat het gemeentebestuur geld heeft overgeheveld zonder tussenkomst van de gemeenteraad, "achter onze rug om" in de woorden van Nuyts. Het budgetrecht van de raad is genegeerd, betogen ze.

Terugdraaien
Kitty Nuyts: "Dit is geen rechtsgeldig besluit en dient teruggedraaid te worden. U heeft niet alleen ons budgetrecht genegeerd maar ook ons de kans ontnomen om de politieke keuze te maken of wij überhaubt wel een gat in de begroting van de Bonbonnière willen schieten, want het geld is straks zeer zeker nodig. Ook hebben we geen afweging kunnen maken over de hoogte van het bedrag. We hebben voorts geen afweging kunnen maken dit bedrag te verdelen onder andere instellingen die wel een steun in de rug kunnen gebruiken. Waarom gekozen voor de Nederlandse Dansdagen?"

983 glazen champagne
Waarschijnlijk enigszins getergd is Nuyts in de jaarverslagen van de Nederlandse Dansdagen gedoken. Ze is verbaasd over wat ze las: "We vinden de ND een goed initiatief maar we staan toch wel versteld van de jaarverslagen. Op de eerste pagina van het jaarverslag van 2021 wordt vermeld dat de ND 251 hotelkamers afhuurde voor gasten etc, en dat de champagne rijkelijk vloeide: 983 champagneglazen werden gevuld tijdens de 8 festivaldagen."

Happy few
Nuyts vraagt zich af waarom de Nederlandse Dansdagen niet uitkomt met haar "rijkelijke budget van € 1.077.993? Moet er dan niet minder champagne vloeien en de VIPS minder gepamperd worden door minder hotelkamers aan te bieden (die wij subsidiëren) en eens gekeken worden naar de directie salarissen en toeters en bellen? Andere organisaties moeten ook de tering naar de nering zetten.Welk signaal geeft u eigenlijk af aan andere organisaties die niet rondkomen? Moet je tot de happy few behoren?"

Overval
Nuyts koppelt het besluit van het college ook aan de achter gesloten deuren besproken sfeer tussen college en raad. "We zouden beter gaan samenwerken en het vertrouwen herstellen tussen raad en college, waarom dan toch deze overval en het schenden van het budgetrecht?"

Spijtig
Wethouder Frans Bastiaens (Seniorenpartij) denkt dat hij de toorn van diverse raadsleden had kunnen voorkomen: "Op de eerste plaats wil ik bij u aangeven dat ik het heel spijtig vind dat het me niet gelukt is om deze Raadsinformatiebrief eerder met u te delen. We hebben gemerkt dat het collegebesluit de nodige vragen heeft opgeroepen en we denken dat we die voor hadden kunnen zijn als deze brief u eerder had bereikt."

Kruisbestuivingen
Zo gaat hij uitgebreid in op de effecten van de Nederlandse Dansdagen op het culturele ecosysteem van Maastricht. "De Nederlandse Dansdagen behoort voor de gemeente Maastricht tot de beeldbepalende evenementen. Binnen de Nederlandse basisinfrastructuur (BIS) neemt Nederlandse Dansdagen een bijzondere positie in als enige BIS-festival in Limburg. Het festival werkt met befaamde maar ook
beginnende choreografen, creëert kruisbestuivingen met en geeft een podium aan
amateurgezelschappen uit de stad, boort nieuwe doelgroepen aan, fungeert als kweekvijver voor regionaal, nationaal en internationaal danstalent en biedt voorstellingen op meerdere speelplekken, ook in de wijken. Jaarlijks worden rond de 10.000 tickets verkocht met 110 voorstellingen, 6 premières, 300
deelnemers, 160 dansstudenten, 23 festivallocaties en 200.000 kijkers via NTR. In de Danstent wordt een groot aantal vrij toegankelijke voorstellingen en workshops geboekt die ook veel jongeren trekken en met dansweb weten de Nederlandse Dansdagen ook ouderen in zorginstellingen te bereiken."

Benchmark
Bastiaens: "Het college heeft ingestemd met een tijdelijke ophoging van €200.000 van de subsidie aan Festival Nederlandse Dansdagen. Hiermee komt het steunbedrag voor dit festival in de buurt van de benchmark met vergelijkbare, door overheden gefinancierde culturele festivals. Deze ophoging wordt gefinancierd door het budget dat beschikbaar is voor het (im)materiële erfgoed hiervoor in te zetten."

Exploitatiefase
Een gedeelte van dit budget is voorzien voor de culturele programmering van de Bonbonnière voor de jaren 2024, 2025 en 2026. Besteding van dit budget, is nu nog niet aan de orde. De plannen voor revitalisering van de Bonbonnière bevinden zich nog niet in de exploitatiefase. Met het beschikbaar stellen van deze middelen voor een tijdelijke ophoging van de subsidie aan Festival Nederlandse
Dansdagen, leveren we als gemeente onze bijdrage aan het behoud van dit belangrijke (inter)nationale podiumkunstenfestival voor de stad."

Wilt u reageren? Dat kan bij onze partner MestreechOnline.

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden