Inhoudsopgave
De gemeenteraad van Maastricht heeft geen behoefte aan een permanente Toekomststoel in de raadszaal. Dat bleek tijdens de presidiumvergadering van donderdagavond.
Alle fractievoorzitters gaven hun mening over een verzoek van de Grootouders voor het Klimaat die dit idee indiende bij de griffie. De Grootouders vroegen een lege stoel in de Maastrichtse raadszaal te plaatsen als symbool voor het meewegen van de belangen van toekomstige generaties bij elk raadsbesluit.
Vogel aan plafond
Een meerderheid van de partijen, waaronder 50PLUS, VVD, LPM, Maastricht van Nu, D66, Seniorenpartij en de PvdA, zag weinig in dit idee. Zij gaven aan dat de raad al voldoende oog heeft voor de toekomst en vrezen dat het plaatsen van symbolen een precedent schept voor andere belangengroepen. Bennie van Est verwoordde het als volgt: “Wij hebben geen interesse in die Toekomststoel. We denken altijd aan de toekomst. Dadelijk komt een andere belangengroepering en die willen een vogel aan het plafond hebben om ons eraan te herinneren dat we bij ieder besluit moeten denken aan de dieren en de vogels.”
Knipoog
De discussie verliep – en dat mag ook wel eens vermeld worden - gemoedelijk en met een knipoog. Jules Vaessen van de Partij voor de Dieren vond het juist een mooi initiatief en grapte dat hij ook wel een vogel aan het plafond zag zitten. Uiteindelijk bleken alleen Volt, Partij voor de Dieren en GroenLinks voorstander van het plaatsen van de Toekomststoel in de raadszaal.
Plaatsing elders
De partijen die tegen de Toekomststoel in de raadszaal zijn, gaven wel aan geen bezwaar te hebben als de stoel elders in het stadhuis een plek krijgt, bijvoorbeeld op een kamer van een wethouder. Voor plaatsing elders stelt de ambtelijke organisatie dat er genoeg praktische mogelijkheden zijn voor plaatsing, mits de stoel geen belemmering vormt voor vluchtwegen. Wellicht zou er een proefperiode van drie jaar te gehanteerd kunnen worden.
Campagnes
Opvallend is dat het initiatief in andere gemeenten wel enthousiast is ontvangen. In steden als Utrecht, Rotterdam, Eindhoven, Castricum en Brunssum kreeg de Toekomststoel een prominente plek in de raadszaal. Vaak gebeurde dat na een campagne van kinderen of klimaatactivisten. Daar fungeert de stoel als blijvende herinnering om bij ieder besluit stil te staan bij de belangen van toekomstige generaties. De Toekomststoel in Maastricht blijft dus buiten de raadszaal, al is een alternatieve plek elders in het stadhuis niet uitgesloten.
Afwezig
Bij de Maastrichtse bespreking waren de fracties van CDA, SP, Partij Veilig Maastricht (PVM), Forum voor Democratie (FvD) en M:OED niet aanwezig. Het is dus niet bekend hoe zij tegenover het voorstel zouden hebben gestaan.
