Doorgaan naar artikel

Stad: mensen met afstand tot arbeidsmarkt in dienst

De raad wordt rondgeleid bij de MTB.

Inhoudsopgave

Maastricht gaat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zelf in dienst nemen. Wethouder Manon Fokke (PvdA) die verantwoordelijk is voor bedrijfsvoering, heeft de raad dinsdagavond toegezegd dat dat meegenomen gaat worden in het HR-beleid van de gemeente.

De wethouder komt met deze toezegging naar aanleiding van een motie van Maastricht van Nu, die gesteund werd door de oppositiepartijen SP, SAB, PvdD en coalitiepartijen CDA en D66.

De opsteller van de motie, Jo Smeets van Maastricht van Nu, klom in de pen nadat duidelijk werd dat de gemeente Maastricht van oordeel is dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wel bij gewone bedrijven en organisaties in dienst moeten worden genomen, maar dat zelf nog niet doet. Van alle bedrijven heeft slechts 15% mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst.

Sterfhuisconstructie
Die ontdekking is een rechtstreeks gevolg van de politieke commotie die is ontstaan naar aanleiding van het plan van de afgetreden wethouder Alain Garnier om het sociaal ontwikkelbedrijf MTB in een sterfhuisconstructie achter te laten. De directie van de MTB praatte de raadsleden bij over alle ontwikkelingen in de zogenoemde reïntegratieketen.

Instroom
De motie stuurde er ook op aan dat de mensen die Maastricht in dienst wil nemen, zoveel mogelijk bij de MTB aan de slag moeten. Daarbij is de wens van de raad om samen te werken met MTB Maastricht, waarbij ervoor gezorgd wordt dat de instroom aanwezig blijft en er wellicht arbeidsplaatsen komen voor mensen die niet Uitkeringsgerechtigd (zogenoemde NUG'ers), denk aan schoolverlaters en huismannen/vrouwen die willen gaan werken en statushouders.

Zover wilde wethouder Manon Fokke niet gaan. Natuurlijk is de MTB een grote speler waar al honderden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken, maar mensen kunnen ook elders geplaatst worden, zo betoogde de wethouder.

Jobcoaches
De bedoeling is dat het college van B&W deze nieuwe medewerkers optimaal gaat ondersteunen met jobcoaches. De resultaten van dit beleid al worden geëvalueerd en gerapporteerd worden aan de gemeenteraad.

Smeets en de andere indieners van de motie waren tevreden met al deze toezeggingen en ze konden daarom de motie veilig intrekken.

Keuze sterfhuis MTB tegen alle adviezen in
De door de inmiddels afgetreden wethouder Alain Garnier en zijn wel nog actieve collega-wethouders uit het Heuvelland gemaakte keuze om de MTB in een sterfhuisconstructie te stoppen, is gemaakt tegen alle adviezen in. Dat blijkt uit het honderden pagina’s tellende dossier dat de gemeente Maastricht onder druk van de gemeenteraad
Raad wil opties MTB in plaats van sterfhuisconstructie
In de Maastrichtse politieke verhoudingen is er in het dossier MTB iets unieks gebeurd. Een door ambtenaren, externe deskundigen en wethouder Alain Garnier naar buiten gebracht en verdedigd plan om van de MTB een sterfhuisconstructie te maken, wordt niet geaccepteerd door nu een overgrote meerderheid in de gemeenteraad. De wethouder
MTB laten uitsterven “wordt kleine ramp”
In de strijd om het voortbestaan van sociaal ontwikkelbedrijf MTB, sloeg de directie woensdagmiddag van vier tot acht uur een homerun. Raadsleden uit Maastricht en het Heuvelland werden rondgeleid door het bedrijf, waarna er ’s avonds een paneldiscussie was met vier ondernemers/bestuurders die uit ervaring spreken als het gaat
MTB zoekt toekomst als sociaal ontwikkelbedrijf
Als je verantwoordelijk bent voor de continuïteit van het sociaal ontwikkelbedrijf MTB in Maastricht heb je nogal een opdracht. Ga maar na: het bedrijf telde in 2015 nog 1400 fte. Dat is in 2023 teruggelopen tot 580 fte. Als gevolg van de participatiewet is de instroom letterlijk naar 0 (nul)

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden