Inhoudsopgave
Maastricht werkt nu met het AI-programma CoPilot van Microsoft om de gemeentelijke website makkelijker leesbaar te maken. Ambtenaren kunnen na het volgen van een training het programma inzetten om hun teksten voor gemeentemaastricht.nl te laten nakijken. De stad gebruikt ook een controletool die websites automatisch nakijkt op kapotte links, slecht kleurcontrast, moeilijke woorden en taalfouten.
Dat meldt het college van burgemeester en wethouders op vragen van de Partij Veilig Maastricht over de toegankelijkheid van websites en de toegankelijkheid van gebouwen.
Voor online diensten kunnen inwoners terecht op gemeentemaastricht.nl. De website voldoet bijna helemaal aan de technische regels voor digitale toegankelijkheid. "Eén probleem blijft: het DigiD-logo heeft te weinig kleurcontrast. Dit logo mogen wij zelf niet aanpassen", zo meldt het college.
Niet techniek maar inhoud
"Het grootste probleem zit niet in de techniek, maar in de inhoud. Sommige teksten, documenten en afbeeldingen zijn nog niet goed toegankelijk gemaakt. Als bijvoorbeeld een afbeelding niet goed wordt beschreven, weet een blinde gebruiker niet wat erop staat. Als teksten te moeilijk zijn geschreven (niet op B1-niveau), begrijpen veel inwoners ze niet", staat in de beantwoording van de raadsvragen.
Eigen verantwoordelijkheid
De website heeft zoveel informatie dat het niet mogelijk is alles door een klein groepje redacteuren te laten schrijven en beheren. Elke ambtenaar die verantwoordelijk is voor beleid, een project, een activiteit, een product of een dienst, beheert het eigen stukje van de website.
Om ervoor te zorgen dat alle onderdelen toegankelijk blijven zet de gemeente nu CoPilot en de genoemde controletool in.

