Doorgaan naar artikel

Valt er straks nog een vorkje te prikken?

Vrijwilligers van Stichting Vorkje Prikken bereiden twee keer per week een driegangenmenu. Foto: Stichting Vorkje Prikken

Inhoudsopgave

Dat is de grote vraag die het bestuur, de vrijwilligers en de gasten van Stichting Vorkje Prikken al maanden bezighoudt. De stichting kookt al ruim zeven jaar twee keer per week een driegangenmaaltijd voor mensen die het niet breed hebben: gezinnen met kinderen, eenoudergezinnen, maar ook senioren. Dat doen ze in het pand aan Hoogfrankrijk, waar ook The Masters is gevestigd. Omdat de eigenaar van het pand de huur heeft verdubbeld, moeten zowel Stichting Vorkje Prikken als The Masters noodgedwongen de deuren sluiten.

Afgelopen woensdag en donderdag werd er voor de laatste keer gekookt door de stichting. "Normaal hebben we per avond 70 gasten, maar deze laatste twee keren waren het er 75", vertelt bestuurslid Tanja Ploch. "En ja, er zijn ook traantjes gevloeid bij de gasten. Er komen hier gezinnen met kinderen die nog nooit in een restaurant hebben gegeten, omdat ze zich dat niet kunnen permitteren. Maar ook voor senioren met alleen een klein pensioentje is dit een plek waar ze lekker en gezond kunnen eten, en nieuwe sociale contacten kunnen opdoen."

Foto: Stichting Vorkje Prikken

Huur
Jaarlijks is de stichting zo'n 50.000 euro kwijt aan huur en energiekosten. Daarnaast is er een fiks bedrag nodig voor vervanging van keukenapparatuur, de boekhouder, verzekeringen, wasserij en schoonmaakkosten. "Dankzij subsidie van de gemeente, Vincentius vereniging Maastricht, Stichting Kanunnik Salden/Nieuwenhof en donaties van verschillende goededoelen organisaties, acties, bedrijven en particulieren kunnen we dit enorme bedrag ieder jaar weer bij elkaar krijgen", legt Tanja uit. "Zeker door de gestegen energiekosten was het ieder jaar weer een enorme opgave, maar door de aankomende huurverhoging valt nu echt het doek." De kosten voor de maaltijden worden bekostigd door de bijdrage van de gasten. Dat lukt ons door de scherpe inkoop van Marianne Beuken en door het vlees dat we van Helpcenter Zuid-Limburg krijgen. Marianne heeft de afgelopen zeven jaar alle recepten bedacht, uitgeschreven en samen met de 35 vrijwilligers gekookt voor iedereen. Mensen in de bijstand of met een WSNP-inkomen betalen vier euro, mensen met een voedselbankpas twee euro. Voor een heel gezin (met voedselkaart of schuldsanering) is er zelfs de speciale prijs van vier-en-een-halve euro. Voor iemand zonder deze indicaties kost het driegangenmenu zeven euro.

Geen euro winst
Tanja: "Door de bijdrage van de gasten en dankzij de samenwerking met Voedselbank Zuid-Limburg, Stichting Stille Armen, Helpcenter Zuid Limburg, Vincentiusvereniging, AZC's, VluchtelingenWerk, Burgerkracht De Pijler, het Kansfonds en andere relevante maatschappelijke organisaties kunnen we de kosten van de maaltijden dekken. We zijn een non-profitorganisatie, er hoeft dus geen winst gemaakt te worden. Elke euro gaat naar de maaltijden." Een speciaal woord van dank is namens de stichting ook voor Sheila Oroschin van The Masters. "Met name voor het professioneel én heel menselijk faciliteren van de horecavoorziening voor Vorkje Prikken", benadrukt Tanja.

Foto: Stichting Vorkje Prikken

Doorstart?
De grote vraag is natuurlijk: hoe moet het nu verder. "We blijven positief", zegt Tanja. "Ook al is het ontzettend moeilijk om een andere geschikte locatie te vinden. Naast plek voor zeventig gasten, heb je ook een flinke keuken nodig. Op een avond staan we daar toch met z'n tienen in te werken. We willen restaurantwaardig voor onze gasten kunnen koken. Daarnaast moet het een pand zijn dat rolstoel- en rollatorvriendelijk is. En dat allemaal tegen een huur die wij kunnen betalen. Onlangs zijn wethouders bij ons op bezoek geweest en je merkt aan hen dat ze dit initiatief heel belangrijk vinden. Dat geldt ook voor burgemeester Hillenaar die beschermheer is van de stichting. Laten we hopen dat de politiek ons kan helpen. Eind juni krijgen we uitsluitsel krijgen of er een andere locatie voor ons beschikbaar is en we een doorstart kunnen maken. Dat gun ik onze gasten van harte, maar zeker ook alle vrijwilligers die hier al ruim zeven jaar met hart en ziel werken."

Foto: Stichting Vorkje Prikken

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden