Inhoudsopgave
Costongs, Willems, Martens, Lausberg, Dreezens, Winckers, Soeters, Lahaije, Bonfrere, Hameleers, Berghmans, Goessens, Van Golde, Borgions, Frijns, Hoen, Gilissen, Gijbels, Van Zeijl, Houben.
Het lijkt wel alsof bijna alle familienamen van inwoners uit Maastricht voorbij komen als je Maastricht intikt op de speciale website van het project Oorlog voor de Rechter. 5815 namen, verdeeld over 388 pagina's. 5815 namen van Maastrichtenaren die verdacht werden van collaboratie. In niet alle gevallen is er sprake van daadwerkelijke collaboratie, omdat veel zaken niet voor de rechter zijn gebracht.
Vergissingen
Het Nationaal Archief in Den Haag waarschuwt zondag voor vergissingen op de lijst met namen die het donderdag heeft vrijgegeven. Op de website van het Nationaal Archief valt te lezen: "De index is gebaseerd op het kaartsysteem van de bijzondere rechtspleging. Hier zitten ook kaarten van personen tussen die geen verdachte waren, of beschuldigd zijn, maar toch in het kaartsysteem zijn beland." De waarschuwing komt na een publicatie in De Telegraaf. In dat artikel wordt gemeld dat er ook namen op de lijst staan van Joden die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's werden vervolgd.
Een woordvoerder van het Nationaal Archief erkent tegenover de krant dat er een fout is begaan en roept mensen op om zich te melden als ook zij een foutieve vermelding zien. "Wanneer mensen echt denken dat ze er niet op thuishoren, dan gaan we dat herstellen. Die moeten er zo snel mogelijk uit."
Bezetter
Sinds donderdag staan 400.000 namen van Nederlanders, die verdacht worden van collaboratie met de Duitse bezetter online. Op die lijst dus 5815 inwoners, die geboren zijn in Maastricht of een ergens in het dossier een link hadden met Maastricht. Dat ze genoemd worden betekent nog niet dat ze voor collaboratie zijn veroordeeld. De details die in het dossier van de collaborateurs staan kunnen alleen persoonlijk en op afspraak worden ingezien bij het Nationaal Archief in Den Haag.
Heulen met de vijand gebeurde overigens in alle plaatsen in Limburg. Er staan 3292 Heerlenaren op de lijst en bijna 600 mensen uit Meerssen. Wie zelf wil kijken of er van iemand een dossier bestaat, kan de lijst online inzien. De dossiers zijn in het archief in Den Haag te raadplegen. De namen bekijken kan HIER