Inhoudsopgave
‘Innovatie zit juíst in kleine, dagelijkse stappen die een blijvend verschil maken’
Sevagram zoekt continu naar manieren om de zorgkwaliteit te verbeteren en de zorgteams te versterken. Innovatie speelt hierbij een belangrijke rol. Het Ontwikkelbord, een tool voor dagelijkse reflectie en teamoverleg, helpt medewerkers zich gehoord te voelen en verantwoordelijkheid te nemen om de zorg nóg beter te maken.
Nancy Gregoire, Innovatiecoördinator, is samen met ergotherapeut Mandy Coolen, de drijvende kracht achter het Ontwikkelbord. “Het instrument is zeven jaar geleden ontwikkeld en direct in de praktijk in gebruik genomen”, vertelt ze. “Door de jaren heen hebben we het verder geoptimaliseerd.” Het uitgangspunt is altijd geweest om medewerkers een stem te geven, benadrukt ze. “Inspraak en eigenaarschap zijn essentieel voor duurzame innovatie. Het ontwikkelbord helpt teams bij het delen van ervaringen, het signaleren van knelpunten en het gezamenlijk zoeken naar oplossingen.”
Nieuwe manieren van werken ontdekken
Het succes van het Ontwikkelbord ligt in de eenvoud van het proces. Dagelijks komen teamleden samen bij het bord om vragen en uitdagingen te bespreken, die visueel worden vastgelegd op een fysiek bord. Fenna Graff, fysiotherapeut bij Sevagram en aangesteld als bordleider van haar team, licht toe: “Het Ontwikkelbord helpt ons om nieuwe manieren van werken te ontdekken. Als je doet wat je altijd deed, krijg je tenslotte wat je altijd kreeg!”

Medewerkers groeien
Een van de belangrijkste aspecten is volgens Nancy het leren door te doen. “Medewerkers stappen uit hun comfortzone en doorbreken oude patronen. Dat kan in het begin spannend zijn, maar uiteindelijk zien we teams en individuen groeien. En dat is precies wat we willen bereiken: duurzame vooruitgang die door de medewerkers zelf wordt gedragen. Innovatie zit juíst in kleine, dagelijkse stappen die een blijvend verschil maken.”
Betere dynamiek
De groei vindt plaats volgens een systematisch procesmodel, verduidelijkt Nancy. “We hanteren een stap-voor-stapaanpak die overzicht geeft, meetbaar is en vooral haalbaar omdat het proces continu kan worden bijgesteld.” Het delen van ideeën en oplossingen, en deze testen in de praktijk, zorgt voor een sterkere dynamiek binnen teams, merkt Fenna op. “En niet alleen binnen teams, maar ook tussen verschillende teams. Je leert elkaar beter kennen en makkelijker vinden. Simpelweg omdat je processen, en elkaar, beter begrijpt.”
Ruimte voor maatwerk
Elke locatie en elk team binnen Sevagram krijgt namelijk de ruimte om processen aan te passen aan hun unieke situatie, vervolgt Fenna. “Hierdoor ontstaan oplossingen die aansluiten bij de specifieke behoeften van medewerkers én cliënten.”
De kracht van bordleiders
Om het maximale uit het Ontwikkelbord te halen, spelen bordleiders een belangrijke rol. Zij begeleiden niet alleen de dagelijkse besprekingen, maar stimuleren ook een positieve en open teamsfeer. “Best een pittige taak”, vertelt Wendy Vermeer, coördinator Zorg & Welzijn en eveneens bordleider. “Je moet niet alleen knelpunten signaleren, maar ook het team motiveren om actief mee te denken en iedereen op de juiste manier betrekken. Dat vraagt om flexibiliteit, geduld en doorzettingsvermogen.”
Nancy en Mandy vinden het belangrijk om bordleiders zichtbaar te ondersteunen. “We zijn altijd bereikbaar voor vragen maar het liefst sluiten we persoonlijk aan. Zo zorgen we ervoor dat de bordleiders de juiste middelen hebben om hun teams goed te begeleiden én blijven wij verbonden”, aldus Nancy.
De basis van het Ontwikkelbord ligt in de Planetree-gedachte, die mensgerichte zorg centraal stelt. “De rode draad in alles wat we doen”, vertelt Wendy. “Het bord is hier een verlengstuk van, omdat het medewerkers een stem geeft en zorgt voor verbinding binnen teams én tussen afdelingen. Dit bevordert de onderlinge afstemming en maakt samenwerking in de praktijk gemakkelijker.”
Innovatie zichtbaar maken
Samenwerken en continu verbeteren staan centraal in de zorg. Maar hoe weet je als team waar je staat? Hoe meet je tevredenheid In de zorg draait alles om samenwerken en continue verbeteren. Maar hoe weet je als team waar je staat? Hoe meet je tevredenheid, betrokkenheid en verbeterpunten? Dat doen we aan de hand van Stuurgetallen. Ondanks de naam zijn stuurgetallen geen droge cijfers, maar vragen waarmee we inzicht krijgen in hoe processen in de praktijk verlopen.
Stuurgetallen zijn eigenlijk een soort vragenlijst om te kijken hoe het gaat in een team. In plaats van alleen maar cijfers te geven, kiest het team een thema en verzinnen daar bijbehorende vragen. Vervolgens geeft iedereen een antwoord op deze vragen. Die antwoorden worden omgezet in cijfers, zodat je kunt zien waar het nog beter kan. En daarover kun je dan weer samen opnieuw het gesprek over aangaan, want daar draait het bij het Ontwikkelbord om.
De data uit de app helpen teams tegelijkertijd om hun focus te behouden. “Doordat medewerkers zelf vraagstukken en oplossingen aandragen, vergroot dit zowel hun enthousiasme als hun gevoel van eigenaarschap.

Anoniem
Het Ontwikkelbord maakt innovatie en voortgang tastbaar, legt Nancy uit. “Via een web-app krijgen we inzicht in werkvragen op team-, locatie- en organisatieniveau. De informatie wordt anoniem verzameld, zodat iedereen vrij is om ideeën of knelpunten te delen. Dit zorgt voor transparantie en geeft direct inzicht in de voortgang.”
Het Ontwikkelbord laat zien hoe dagelijkse reflectie en betrokkenheid bijdragen aan een betere zorgkwaliteit, besluit Nancy. “Je ziet mensen en teams groeien. Ze realiseren zich: ‘Dit hebben we samen gedaan.’ En dat enthousiasme werkt aanstekelijk, door de hele organisatie heen.”
'Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg' – Albert Einstein