Inhoudsopgave
Slechts zesenvijftig jaar oud was Trinette Melotte toen ze op 14 augustus 1900 om twee uur in de middag voor eeuwig haar ogen sloot. Ze was overleden aan de gevolgen van carcinoma ventriculi (maagkanker). Samen met haar vijf kinderen uit haar eerste en tweede huwelijk woonde zij op het adres Rechtstraat 61. Veel lezers van De Nieuwe Ster zullen dit karakteristieke woonhuis in Wyck kennen. Het is het enige pand in de Rechtstraat dat beschikt over een balkon aan de voorzijde. Generaties lang was dit het woonhuis van de bierbrouwersfamilie Bosch. Tegenwoordig is het een museumwoning, waar je als bezoeker teruggaat in de tijd. Trinette liet behalve haar kinderen ook haar tweede echtgenoot achter. Ernest Bosch was zijn naam. Hun huwelijk had slechts veertien jaar geduurd. Het was een bijzonder huwelijk. Trinette was namelijk niet enkel de echtgenote van Ernest. Zij was ook zijn tante. We reizen deze week terug naar het einde van de negentiende eeuw. We maken kennis met de chique bierbrouwersfamilie Bosch.

Het eerste huwelijk van Trinette Melotte
Op 29 november 1843 kwam Trinette Melotte ter wereld in het huis van haar ouders Alexander Melotte en Christina Lousberg, gelegen in de Hoogbrugstraat 30. Haar vader was toen winkelier, maar later zou hij onder meer bierbrouwer en koopman in kolen worden. Op 27 oktober 1874, een maand vóór haar eenendertigste verjaardag, trouwde Trinette met de bijna drieënveertigjarige bierbrouwer August Bosch. Ongetwijfeld was dit grotendeels een gearrangeerd huwelijk, niet ongebruikelijk in die dagen. Na het huwelijk verhuisde Trinette naar de Rechtstraat 61. Achter dat woonhuis lag de brouwerij van de familie Bosch. In 1875, 1878 en 1881 beviel Trinette van een kind. Het tweede kind, een meisje, werd slechts zeven maanden oud. Op 23 juni 1883 sloeg het noodlot toe. August Bosch kwam te overlijden op eenenvijftigjarige leeftijd. De officiële doodsoorzaak was ‘plotselinge hartziekte’. Mogelijk dat hij aan de gevolgen van een hartstilstand of hartinfarct is overleden. Zijn (Franstalige) overlijdensannonce maakt melding van het feit dat hij ‘subitement’ (plotseling) overleed. Opvallend is dat in deze annonce is vermeld dat hij negenenveertig jaar oud was, twee jaar jonger dan zijn werkelijke leeftijd.

Trinette Melotte hertrouwt met Ernest Bosch
August Bosch had geen testament laten opmaken. Dit betekende dat zijn twee minderjarige kinderen, Julia en Fernand, zijn enige erfgenamen waren. In die periode had de langstlevende echtgenoot/echtgenote nog geen recht op een kindsdeel, zoals dat tegenwoordig wel is geregeld. Dit betekende dat het volledige vermogen van August Bosch toekwam aan deze twee minderjarige kinderen. Tot de nalatenschap behoorde onder meer een aandeel van een/derde in het woonhuis in de Rechtstraat 61 en de achtergelegen brouwerij in de Wycker Grachtstraat, maar ook een aandeel van een/derde in een kruitmagazijn in de Lage Barakken en een fabriek in de Wycker Grachtstraat. Ook was hij voor een/derde nog gerechtigd in de bezittingen van de ontbonden vennootschap N.A. Bosch, opgericht door zijn vader.
Op 28 juni 1886, zij was toen tweeënveertig jaar oud, hertrouwde Trinette Melotte met de zesentwintigjarige Ernest Bosch. Ernest was de zoon van haar zwager Hubert Bosch, een oudere broer van haar eerste echtgenoot. Ernest moest Trinette dus formeel aanspreken als tante Trinette. De ambtenaar van de burgerlijke stand vermeldde in de huwelijksakte dat de bruidegom bierbrouwer was, en de bruid bierbrouwster. Ernest woonde ten tijde van dit huwelijk in Jupille, waar hij vanaf 1870 was opgegroeid. Op 23 augustus 1886, bijna twee maanden na de huwelijksvoltrekking, werd Ernest vanuit Bressoux ingeschreven in het Maastrichtse bevolkingsregister. Bijzonder lang bleef hij niet bij zijn kersverse bruid in Wyck wonen, want nog geen jaar later, op 25 mei 1887, schreef de ambtenaar van de burgerlijke stand hem weer uit. Zijn bestemming was Luik. Was hij de aanwezigheid van zijn echtgenote reeds zat, en zette hij graag elders de bloemetjes buiten?

Trinette blaast haar laatste adem uit
Ondanks zijn officiële ‘afwezigheid’ beviel Trinette Melotte drie maal van een kind van Ernest. Het laatste kind kwam ter wereld op 22 maart 1891. Trinette was toen zevenenveertig jaar oud. Wanneer Ernest Bosch weer in de Rechtstraat kwam wonen, is onduidelijk. Toen in Nederland in 1899 een officiële volkstelling werd gehouden, bleek Ernest in Wyck te wonen. Een jaar later, op 14 augustus 1900, overleed Trinette. Ernest was toen veertig jaar oud. Hij bleef achter met zijn drie minderjarige kinderen. Ook Fernand, het jongste kind uit het eerste huwelijk van Trinette, was nog minderjarig. Ernest werd door de kantonrechter benoemd tot voogd over Fernand. Trinette had haar einde zien aankomen, want op 3 augustus 1900 had notaris Boots in Amby nog een aanvulling gemaakt op een eerder testament van haar uit 1892. Ondanks dat het mogelijk niet een bijzonder gelukkig huwelijk was, had Trinette haar jonge echtgenoot rijkelijk bedeeld in haar beide testamenten. Hij hoefde niet op een houtje te gaan bijten als weduwnaar. Op 4 januari 1902, Ernest was toen eenenveertig jaar oud, hertrouwde hij met de zesentwintigjarige Camille Bonemeijer. Deze jongedame zou hem ook nog kinderen schenken. Op 24 januari 1949 overleed Ernest. Hij was toen achtentachtig jaar oud.
